Iets latere menstruatie mogelijk door coronavaccinatie (studie)

Vrouwen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus kunnen mogelijk iets later menstrueren dan ongevaccineerde vrouwen. Het verschil is minder dan één dag en waarschijnlijk slechts van tijdelijke duur. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarmee wetenschappers misverstanden over menstruatiestoornissen na coronavaccinaties uit de wereld willen helpen.

Hoofdauteur Alison Edelman van de Oregon Health & Science University legt aan het Franse persbureau AFP uit dat de ontdekte effecten van een coronavaccinatie op de menstruatie "te verwachten" waren. Hij noemt de uitkomsten "zeer geruststellend".

Onderzoekers gebruikten geanonimiseerde data van 2.400 gevaccineerde en 1.500 ongevaccineerde vrouwen die hun menstruatie bijhielden via een app. Gedurende drie maanden voorafgaand en drie maanden na afloop van de vaccinatie werden de menstruatiecyclussen gemonitord. Gevaccineerde vrouwen bleken gemiddeld 0,64 dagen later te menstrueren na de eerste vaccinatie en 0,79 dagen na de tweede vaccinatie ten opzichte van ongevaccineerden.

De wetenschappers konden geen oorzaak geven voor de verandering. Vermoedelijk beïnvloedt de vaccinatie het immuunsysteem. De lengte van de menstruatie bleef gelijk. De onderzoekers benadrukken dat veranderingen in de menstruatie allerlei oorzaken kunnen hebben, zoals een infectie, ziekte of stress.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.