"Veertig procent Vlamingen wil prenatale genetische tests verplicht zien" (Eos)

Veel Vlamingen zijn te vinden voor een test die moet nagaan of een embryo of foetus een genetische aandoening heeft of niet. Dat leidt het weekblad Eos af uit een enquête bij 1.000 mensen die vzw De Maakbare Mens door onderzoeksbureau iVox liet uitvoeren.

Volgens de resultaten is 34,4 procent van mening dat zo'n test verplicht moet zijn als er na een echografie aanwijzingen zijn voor een genetische ziekte. Voor nog eens 6,7 procent moet zo'n genetisch test verplicht zijn voor iedereen.

Een gentest verplichten druist volgens Heidi Mertes, bio-ethicus aan de UGent en voorzitter van De Maakbare Mens, in tegen de fysieke integriteit van de vrouw en tegen de reproductieve autonomie. "Vinden die mensen dan dat we de geboorte van kinderen met een genetische aandoening tot elke prijs moeten vermijden?"

"Straks moeten ouders zich verantwoorden voor een kind met een klein gebrek", zegt ook filosoof Ignaas Devisch (UGent) in Eos. "We moeten erop toezien dat koppels geen druk ervaren om abortus te plegen."

Gert Matthijs, moleculair geneticus aan het Centrum Menselijke Erfelijkheid (KU Leuven), benadrukt dat een test die garandeert dat alles in orde is, niet bestaat.

Voorts blijkt uit de enquête dat 70,1 procent van de Vlamingen de overheid zou toelaten om DNA-gegevens te verzamelen om criminelen en terroristen op te sporen. Maar 84,6 procent gaat niet akkoord met sleutelen aan het DNA van een embryo om bepaalde eigenschappen te kiezen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.