Met nieuw decreet plant Biden onderzoek naar de gezondheid van vrouwen te stimuleren

De Amerikaanse president Joe Biden zet de gezondheid van vrouwen hoog op de agenda. Zo heeft hij een nieuw decreet uitgevaardigd dat het onderzoek naar verschijnselen en ziektes waarmee vrouwen kampen - waaronder de menopauze en endometriose - moet stimuleren. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Daarnaast komt er ook meer onderzoek naar de gezondheid van vrouwelijke militairen.

Biden heeft het Congres opgeroepen om een investering van 12 miljard euro voor onderzoek goed te keuren. Daarnaast kan het NIH, National Institutes of Health, al 200 miljoen dollar gebruiken voor onderzoek naar ziektes die vrouwen disproportioneel hard treffen. Afgelopen jaar kondigde First Lady Jill Biden aan dat ze een reeks initiatieven zou lanceren om het onderzoek naar de gezondheid van vrouwen te stimuleren.

De bedoeling is dat het onderzoek zich ook toespitst op ziektes die bij mannen en vrouwen andere symptomen opleveren, zoals hart- en vaatziekten. Ook is er een grote wetenschappelijke lacune wat betreft ziektes die vaker bij vrouwen voorkomen, zoals reuma of Alzheimer, klinkt het nog.

"Veel te lang is onderzoek naar de gezondheid van vrouwen ondergefinancierd en onderbelicht gebleven", zegt Carolyn M. Mazure, psycholoog en professor aan de Yale School of Medicine, maar ook het hoofd van het 'Women's Health Research'-initiatief. "We weten nog steeds te weinig hoe een breed scala aan gezondheidsproblemen bij vrouwen effectief te voorkomen, te diagnostiseren en te behandelen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.