Instituut voor Tropische Geneeskunde simuleert reistijd naar Afrikaanse ziekenhuizen

Met de creatie van een nieuwe routeplanner brengt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) de reistijd naar spoedverloskunde in Afrikaanse steden in kaart. Het project simuleert zo meer realistische reistijden en doet dat in samenwerking met Google Health.

"Vaak is er geen minuut te verliezen", stelt het Antwerpse ITG. "De reistijd naar het ziekenhuis is van levensbelang en doordat navigatiesystemen de realiteit in Afrikaanse steden niet goed weergeven, zijn de reistijden naar spoedeisende hulp langer dan men denkt. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor moeder en kind."

Slechte wegen, chaotisch gebouwde wijken en verkeersopstoppingen bemoeilijken de reis naar spoedverloskunde. De routeplanner houdt daarom rekening met factoren zoals spitsuur, afstand tot het ziekenhuis en de keuze voor een openbaar of privéziekenhuis. In de toekomst zou het systeem ook rekening houden met factoren als de kwaliteit en kost van de zorg, overstromingen, extreme hitte, conflicten en de toegankelijkheid van ambulances. 

De nieuwe routeplanner is vooral bedoeld voor beleidsmakers. Zij kunnen op die manier identificeren waar de knelpunten zitten via een interactief dashboard dat Google Maps gebruikt om realistische reistijdgegevens te simuleren. Het model houdt rekening met twee belangrijke factoren: variabele reisomstandigheden op verschillende tijdstippen en keuzeopties voor zorginstellingen.

"In tegenstelling tot andere modellen gaat ons model verder dan alleen het berekenen van de reistijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis", zegt professor Lenka Beová. "In steden kiezen zwangere vrouwen bewust voor ziekenhuizen die niet noodzakelijk het dichtstbij zijn, zelfs in noodgevallen. Ze hebben een sterke voorkeur voor een ziekenhuis waarin ze vertrouwen hebben om de beste zorg te krijgen."

Bevindingen tonen aan dat zelfs onder optimale omstandigheden de meeste zwangere vrouwen in dichtbevolkte steden 45 minuten moeten reizen naar een openbaar ziekenhuis. Tijdens de spits lopen de reistijden in alle steden op. Slechts een klein aantal vrouwen kan binnen 30 minuten het dichtstbijzijnde openbare ziekenhuis bereiken. Voor vrouwen die in sloppenwijken wonen, is het nog moeilijker om tijdig medische zorg te bereiken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.