Fabiolaziekenhuis veroordeeld voor onterechte operatie van intersekse tiener

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) in de Jean Joseph Crocqlaan in Laken.
Het Brusselse hof van beroep heeft het Fabiolaziekenhuis veroordeeld voor het uitvoeren van een onnodige operatie bij een intersekse tiener.

“Ze hebben me onder druk gezet en gemanipuleerd”, verklaart het slachtoffer aan De Standaard. De federale regering werkt nu aan regelgeving rond operaties bij intersekse minderjarigen.

Coralie Smeers, een jonge vrouw uit het Waals-Brabantse Tubeke, werd geboren met geslachtskenmerken die niet klassiek mannelijk of vrouwelijk zijn, iets wat bij 0.05 tot 1,7 procent van de bevolking voorkomt. Smeers ontdekte op haar vijftiende dat ze lijdt aan het MRKH-syndroom, waarbij de vagina of baarmoeder van een vrouw volledig of gedeeltelijk ontbreekt.

Vaginoplastie

Ze kwam terecht in het UKZKF in Laken, waar haar volgens haar een operatie werd 'opgedrongen'. Met vaginoplastie zou een vagina geconstrueerd worden.

'Mijn aandoening had nochtans geen effect op mijn gezondheid. Maar ik kende nog niets van seksualiteit. Ze deden mij geloven dat de vrouwelijke seksualiteit bestond uit de mogelijkheid om gepenetreerd te worden", aldus haar relaas in De Standaard. Maar er kwamen complicaties. Vervolgoperaties, lange ­ziekenhuisopnames, ondraaglijke pijn. Uiteindelijk kwam Smeers in een rolstoel terecht.

"Ze hebben mijn lichaam gebruikt voor een experimentele operatie,” verwijt ze de chirurgen van het Fabiolaziekenhuis, waarna ze een proces startte. De rechter gaf haar vorige maand gelijk. “Het medisch team heeft nooit uitgelegd aan Coralie Smeers dat ze perfect kon leven zonder vagina”, stelde het Brusselse hof van beroep in zijn arrest. “Het was voorbarig om over te gaan tot zo’n zeldzame, zware en complexe ingreep. En op zijn minst was het noodzakelijk om psychologische ondersteuning te bieden, wat niet gebeurd is.”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo) werken tegen dit najaar een wetsontwerp uit om dit soort problemen te voorkomen. Daarbij moet onder meer een jeugdpsychiater de oordelingsbekwaamheid van de minderjarige evalueren. En ook het recht op psychologische ondersteuning wordt ingebouwd. De Verenigde Naties riepen ons land al meermaals op om “onnodige operaties bij intersekse kinderen te verbieden als die veilig kunnen worden uitgesteld tot wanneer kinderen geïnformeerde toestemming kunnen geven”.

Betwiste conversiepraktijken

Recent onderzoek toont volgens de staatssecretaris aan dat conversiepraktijken nog steeds plaatsvinden in ten minste 68 landen over de hele wereld, waaronder België. Ze hebben als doel de seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie van LGBTQI+-personen te veranderen, te onderdrukken of te elimineren.

Volgens wetsontwerp zal het verboden zijn om te proberen echte of vermeende seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie te veranderen, uit te schakelen of te onderdrukken en mensen hun geboortegeslacht te doen aanvaarden.

> Verbod op conversiepraktijken op komst

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.