Senaat vraag menopauzebeleid

Op de Internationale Vrouwendag heeft de Senaat vrijdag unaniem een resolutie van Karin Brouwers (CD&V) goedgekeurd, die pleit voor een menopauzebeleid. Concreet gaat het over de erkenning van menopauzeconsulenten, menopauzeklinieken en de vraag om de terugbetaling van medicatie te onderzoeken.

De resolutie pleit ervoor dat de permanente vorming van huisartsen meer inzet op herkenning en accurate behandeling van de diverse menopauzeklachten. Daarnaast wordt de erkenning van de 'menopauzeconsulent' gevraagd. Die kan vrouwen op een kwaliteitsvolle manier bijstaan. "Door het beroep te erkennen bouwen we een kwaliteitscontrole in en kunnen we vermijden dat vrouwen verkeerde informatie krijgen", aldus Brouwers.

Daarnaast moeten er menopauzeklinieken komen, die zich kunnen specialiseren in de fysieke en psychologische klachten die gepaard gaan met de menopauze, zowel op vlak van onderzoek als met het oog op de holistische behandeling van patiënten. 

Ten slotte vraagt de resolutie om de terugbetaling van behandelingen te onderzoeken. Zeker voor de 1 op de 100 vrouwen die voor hun 40ste (1 op de 1.000 zelfs voor hun 30ste) in een premature menopauze terecht komen kan dit de kosten aanzienlijk verminderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.