Waarom vrouwen anders slapen dan mannen

In het licht van de 17de Wereld Slaap Dag op 15 maart vestigt de Belgian Association for Sleep Research and Sleep Medicine  (BASS) de aandacht op een vaak over het hoofd gezien feit: vrouwen en mannen hebben niet dezelfde slaapervaring. 
De BASS-experts wijzen erop dat vrouwen weliswaar dieper slapen dan mannen, maar dat ze vaker slaapproblemen melden. Deze tegenstrijdigheid wordt verklaard door een reeks biologische en hormonale factoren die specifiek zijn voor vrouwen, zoals de menstruatiecyclus, zwangerschap en de menopauze, die de slaap aanzienlijk kunnen verstoren.
Hormonen spelen een cruciale rol bij het reguleren van de slaap. Bij vrouwen kunnen hormonale schommelingen die verband houden met de menstruatiecyclus, zwangerschap en de menopauze een directe impact hebben op de kwaliteit van hun slaap. Tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld kan de slaapefficiëntie al in het eerste trimester afnemen, wat gevolgen heeft voor zowel de moeder als de foetus. De menopauze brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee, vooral in de vorm van nachtelijke warmteopwellingen, die slaapstoornissen verergeren.
Slaapstoornissen vaak ondergediagnosticeerd
Slaapapneu, dat vaak voorkomt bij vrouwen, vertoont andere symptomen dan die bij mannen, wat kan leiden tot onderdiagnose. Dat verschil in symptomen onderstreept het belang van een genderspecifieke benadering van de diagnose en behandeling van slaapstoornissen.
Om deze problemen tegen te gaan, raadt BASS een aantal strategieën aan om de slaapkwaliteit te verbeteren, zoals regelmatige slaap- en wektijden en blootstelling aan natuurlijk daglicht. Lichaamsbeweging, effectieve stressbeheersing voor het slapengaan en het behouden van een positieve gemoedstoestand spelen ook een belangrijke rol bij het verbeteren van de slaap.
Professor Marie Bruyneel, vicevoorzitter BASS, wijst erop dat als je niet inslaapt, je best uit bed stapt en probeert om later terug in slaap te vallen. Deze praktijk helpt om de slaap-waakcyclus te versterken, wat een meer rustgevende slaap bevordert.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.