Zelfmoord is in Frankrijk belangrijkste oorzaak van moedersterfte

In Frankrijk is zelfdoding de meest voorkomende oorzaak geworden van moedersterfte. Dat blijkt uit een studie die woensdag gepubliceerd is door het nationale gezondheidsinstituut Inserm en de Franse Volksgezondheid. Zelfdoding is de belangrijkste oorzaak van moedersterfte (17 procent), voor hart- en vaatziekten (14 procent).

Volgens het onderzoek sterven er elk jaar ongeveer 90 vrouwen aan oorzaken die verband houden met zwangerschap of bevalling. Tussen 2016 en 2018 werden 272 gevallen van moedersterfte geregistreerd. Moedersterfte omvat een periode vanaf de conceptie tot een jaar na het einde van de zwangerschap.

In het onderzoek is de periode van de coronapandemie niet meegerekend. "Zwangere vrouwen liepen tijdens de coronacrisis een groter risico op ernstige vormen van de ziekte", vertelt Catherine-Deneux Tharaux, directeur onderzoek bij Inserm.

In het verleden was zelfdoding de op één na belangrijkste oorzaak van moedersterfte, nu de belangrijkste. "Het is geen radicale tendens, maar een bevestiging van de zwaarte van de zelfmoordcijfers", verklaart Tharaux. "Bloedingen hebben niet langer de overhand in het sterftecijfer bij zwangere vrouwen", voegt ze er nog aan toe. Het sterftecijfer als gevolg van overmatige bloedingen tijdens de bevalling of in de 24 uur daarna is in vijftien jaar gehalveerd.

"Om zelfdoding te voorkomen moeten professionals weten of hun patiënt een persoonlijke of familiale geschiedenis heeft van prenatale depressie. Vrouwen met meer kans op zo een depressie dienen opgevolgd te worden gedurende heel de zwangerschap en erna", aldus de experten.

De onderzoekers zien ook dat er veel sociodemografische ongelijkheid is op vlak van moedersterfte. Vrouwen die in Franse overzeese gebieden wonen lopen twee keer zoveel risico. Voor migrantenvrouwen is het sterftecijfer gemiddeld dubbel zo hoog als voor vrouwen die in Frankrijk geboren zijn. Sociaal kwetsbare vrouwen zijn anderhalve keer meer vertegenwoordigd in de cijfers over moedersterfte.

Ouderdom en gezondheid spelen ook een rol. Vrouwen ouder dan 35 of met obesitas hebben tweemaal zoveel kans om te sterven tijdens of na een zwangerschap. "Betere cijfers zijn mogelijk aangezien meer dan de helft van de moedersterfte waarschijnlijk te voorkomen is. In twee derde van de gevallen liet de zorg te wensen over", benadrukt het onderzoek.

Volgens een schatting voor 2023 van de Verenigde Naties sterft er wereldwijd elke twee minuten een vrouw aan complicaties gerelateerd aan zwangerschap of bevalling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.