KU Leuven ontwikkelt test voor patiëntgerichte behandeling van eierstokkanker

De KU Leuven heeft een test ontwikkeld die het mogelijk maakt om meer individueel gerichte en specifieke behandelingen te geven aan patiënten met eierstokkanker. Wereldwijd is het de eerste keer dat een soortgelijke test ontwikkeld wordt. Het schept bovendien mogelijkheden om de test ook voor andere kankers te gebruiken.

Jaarlijks worden in België ongeveer 870 gevallen van eierstokkanker gemeld. Immuuntherapie, therapie die het afweersysteem van de patiënt aanmoedigt om kankercellen aan te vallen, blijkt in veel gevallen nog niet optimaal te werken voor mensen met eierstokkanker. Dat komt enerzijds door het resistente karakter van tumorcellen bij eierstokkanker, en anderzijds door de hoge diversiteit tussen patiënten. Daardoor werkt niet elke behandeling voor iedereen.

Het team van de KU Leuven ging daarom op zoek naar een andere methode. De onderzoekers richtten zich op biomerkers, indicatoren in het lichaam van de patiënten zelf. "We zochten naar gepersonaliseerde dynamische biomerkers, die bepalend zijn voor de overlevingskansen van patiënten", legt professor Abhishek D. Garg uit. "Daardoor kunnen we het verdere verloop van de ziekte voorspellen, en iemands behandeling daaraan aanpassen."

De test maakt gebruikt van het serum van iemands bloed. Het serum wordt toegevoegd aan bepaalde cellen in het lab. "Omdat elke tumor zijn eigen 'vingerafdruk nalaat in het serum, zullen de cellen anders reageren", zegt medeonderzoeker en doctorandus Jenny Sprooten. Op basis daarvan kunnen behandelende artsen inschatten hoe de ziekte zich verder zal evolueren. Zo wordt het mogelijk voor hen om aan patiënten te adviseren wat de meest geschikte behandeling is.

Het is wereldwijd de eerste keer dat een test op basis van biomerkers voor eierstokkanker ontwikkeld is. De aanvraag voor een patent is momenteel ingediend, binnenkort worden ook de klinische studies uitgebreid voor verdere validatie van de test. Daarna moeten de autoriteiten het nog goedkeuren. Als alles goed gaat, kan de test binnen vier à vijf jaar gebruikt worden. In de tussentijd onderzoekt het team ook mogelijke biomerkers voor andere kankers.

De studie “Peripherally-driven myeloid NFkB and IFN/ISG responses predict malignancy risk, survival, and immunotherapy regime in ovarian cancer” door Sprooten et al is verschenen in Journal for ImmunoTherapy of Cancer (DOI: 10.1136/jitc-2021-003609) en werd gefinancierd door KU Leuven, Kom op Tegen Kanker, Excellence of Science en Fonds Wetenschappelijk Onderzoek.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.