AZ Sint-Blasius in Dendermonde start met een primeur in de Belgische gezondheidszorg: het ziekenhuis laat zwangere vrouwen toe om een cardiotocografie (CTG) bij zichzelf uit te voeren in hun eigen woning. Dat meldt het ziekenhuis woensdag in een persbericht. Het initiatief moet de prenatale opvolging verbeteren en past binnen de bredere visie van het ziekenhuis op digitale en patiëntgerichte zorg.
Een CTG-onderzoek meet de hartslag van de foetus en de activiteit van de baarmoeder en wordt doorgaans in het ziekenhuis uitgevoerd, vooral bij risicovolle zwangerschappen of ongeruste patiënten. Dankzij het nieuwe thuisprogramma kunnen vrouwen met verhoogde monitoringbehoefte deze onderzoeken nu zelf uitvoeren, waarna de gegevens via beveiligde telemonitoring automatisch worden doorgestuurd naar het ziekenhuis.
Volgens gynaecoloog Kathleen Scharpé verlaagt het initiatief de stress bij zwangere vrouwen. “Ze moeten niet telkens meer naar het ziekenhuis komen, terwijl hun baby toch nauwlettend opgevolgd wordt”, klinkt het. “Voor vrouwen die meerdere keren per week een CTG moeten ondergaan, betekent dit een aanzienlijke verlichting.”
Ook het zorgteam profiteert van het systeem, aldus hoofdvroedvrouw Jenny Bogaerts. “Het stelt ons in staat om de begeleiding nog beter af te stemmen op de persoonlijke situatie van elke vrouw.”
Het programma werd ontwikkeld door een multidisciplinair team in samenwerking met Nemo Healthcare, onder coördinatie van Tom Imberechts van het medisch departement. AZ Sint-Blasius bouwt hiermee verder op eerdere telemonitoringprojecten, zoals bij hartfalen en postoperatieve zorg.
“Het programma kadert in onze strategie om innovatieve technologieën te benutten voor toegankelijke en kwalitatieve zorg”, aldus algemeen directeur Karen Pieters.
Laatste reacties
Tom BOVYN
25 april 2025Innovatief, maar hoe en wie zal het CTG op afstand beoordelen en kan deze app gehonoreerd worden?
Waarom zijn MIC centra daar nog niet eerder mee begonnen?
Hoe gebeurt de consultatievoering, is dat via een videoconsult?
Veel vragen maar wel geïnteresseerd, laat maar weten aan onze beroepsgroep VVOG zodat we dat verder kunnen implementeren in onze dagdagelijkse praktijk.
Om een cardiotocografie vóór de geboorte aan te rekenen volgens TGR :(met uitsluiting van de cardiotocografieën, verricht de dag van de verlossing) : gecombineerd registreren van de hartfrequentie van de foetus, van de intensiteit en van de frequentie van de contracties, met een minimumduur van een half uur, met protocol en uittreksel uit de tracés, per dag