Frank Vandenbroucke maakt 10 miljoen euro vrij voor perinatale zorg voor kwetsbare vrouwen

Federaal minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft 10 miljoen euro vrijgemaakt voor perinatale zorg, specifiek gericht op kwetsbare vrouwen. Dat heeft de minister vrijdag in de marge van een bezoek in Leuven bekendgemaakt. Perinatale zorg behelst elke vorm van zorg in de periode rondom de bevalling.

Volgens cijfers van de minister krijgt in België ongeveer 4 procent van de vrouwen niet het aanbevolen minimum aantal prenatale consultaties. 3 procent heeft geen contact met een zorgverlener tijdens de eerste 20 weken van de zwangerschap. 20 tot 25 procent van de moeders krijgt tijdens de zwangerschap of na de bevalling te maken met geestelijke gezondheidsproblemen. 

Op vlak van perinatale zorg is dus nog werk aan de winkel volgens minister Vandenbroucke. Hij maakt een budget van 10 miljoen euro vrij om een multidisciplinair perinataal zorgtraject uit te tekenen, met specifieke aandacht voor kwetsbare vrouwen. Het gaat dan zowel over de zorg in aanloop naar de geboorte, als de zorg in de maanden erna, voor het kind en de ouders. 

Een werkgroep van het Riziv buigt zich nu over de opdracht en werkt de concrete details uit. Zorgen dat vrouwen met specifieke noden de toegang tot het zorgtraject vinden, is belangrijk. Een ander element is het creëren van een functie van zorgcoördinator of vertrouwenspersoon die ervoor zorgt dat alle stappen in het zorgtraject daadwerkelijk worden gevolgd. Tegen het einde van het jaar moet het traject klaar zijn, zodat begin 2024 in werking kan treden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.