Bijna 35.000 bloedtests voor downsyndroom terugbetaald

De bloedtest om het syndroom van Down op te sporen bij foetussen wordt sinds juli vorig jaar bijna volledig terugbetaald. In de eerste zes maanden na die nieuwe regeling hebben al bijna 35.000 zwangere vrouwen van die nieuwe regeling gebruikgemaakt. Dat blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. "Door deze test betaalbaar te maken voor alle aanstaande moeders kunnen we tot vijftig miskramen per jaar vermijden", maakt de Open Vld-minister zich sterk.

De NIP-test is eigenlijk al sinds 2013 beschikbaar in ons land, maar kostte tot voor kort honderden euro's. Om te vermijden dat alleen aanstaande moeders die het zich konden permitteren, een NIP-test konden laten doen, wordt de test sinds juli vorig jaar bijna volledig terugbetaald. Vrouwen zonder voo rkeursregeling betalen nog iets minder dan 9 euro, vrouwen met verhoogde tegemoetkoming betalen niets. Minister De Block trekt daar jaarlijks 15 miljoen euro voor uit.

In de eerste zes maanden van die nieuwe terugbetalingsregeling kregen 34.669 zwangere vrouwen de test al terugbetaald. Belangrijk, zegt De Block, want "door deze test betaalbaar te maken voor alle aanstaande moeders kunnen we tot vijftig miskramen per jaar vermijden."

Elk jaar laten ongeveer 100.000 zwangere vrouwen zich onderzoeken om te bepalen wat het risico op downsyndroom bij hun foetus is. Tot voor kort gebeurde dat via de klassieke combinatie van een bloedonderzoek bij de aanstaande moeder, en een nekplooimeting bij de foetus. Maar die test is niet altijd even accuraat: een vruchtwaterpunctie of vlokkentest moet dan zekerheid brengen, maar die testen leiden in 1 op de 100 gevallen tot een miskraam.

De bloedtest of NIP-test analyseert het DNA van de foetus in het bloed van de moeder, en is accurater. De invasieve vruchtwaterpunctie of vlokkentest is dan enkel nog nodig als de NIP-test positief is en er definitieve bevestiging nodig is. Is het resultaat van de NIPT negatief, dan is dat in 99,8 procent van de gevallen correct.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Lucas Kiebooms

    30 juni 2018

    15 miljoen euro om een honderdtal kinderen met Down (een niet eens dodelijke aandoening) te elimineren, terwijl er voor de ouders die hun lieveling met Down alle kansen willen geven vanuit het RIZIV nul euro beschikbaar is. Is dit een hoogstaande beschaving? Of zitten we in de Romeinse decadentie waar (toen) de pater familias over leven en dood van zijn kinderen besliste…? Durft de minister zich nog te vertonen voor kinderen met een handicap of hun ouders? Trouwens 15 miljoen voorziet maar in 58.000 testen en nu zijn er reeds 100.000 te voorzien!! Dus het budget is meer dan het dubbele. En de genetische centra krijgen 1.8 miljoen niet om echt te zeggen wat Down is en hoe daarmee omgaan, maar alleen het advies laat u aborteren! Hoe ver gevorderd de zwangerschap ook. Herinner u 'als het geen kind wordt!' TV. Er was nergens "non-judgement counseling" slechts one size fits all: Down eruit. Meer dan één miljoen handtekeningen voor 'One of us', maar Europa ongenadig, alleen abortus is de weg!