Chromosomale testen bij IVF leiden tot minder miskramen

Bij een zwangerschap via in-vitrofertilisatie (IVF) kunnen embryo's voorafgaand getest worden op chromosomale afwijkingen. Onderzoek toont nu dat dit geen verhoogde kans op zwangerschap geeft, zoals lang werd verondersteld. Het leidt echter wel tot minder miskramen en medische interventies. Het Centrum Medische Genetica en het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel nam deel aan het onderzoek.

Negen IVF- en genetica centra uit zeven Europese landen en Israël namen deel aan de studie bij 396 vrouwen tussen de 36 en 40 jaar. Deze doelgroep heeft het meest baat bij genetische tests voor de inplanting van een embryo, omdat met de stijgende leeftijd van de vrouw het risico op chromosomale afwijkingen in de eicellen stijgt.

Het doel van het onderzoek was te kijken of het aantal levend geborenen zou stijgen na een genetisch screening van de bevruchte eieren, maar zowel bij de testgroep als de controlegroep, waar geen screening plaatsvond, kreeg 24 procent van de vrouwen een baby.

Er kwamen wel andere opvallende resultaten naar voren. Zo was er een opmerkelijk verschil in het aantal miskramen: bij de controlegroep kreeg 14 procent hiermee te maken, tegenover slechts 7 procent in de testgroep. Daarnaast had de testgroep ook slechts 177 embryo-transfers nodig, tegenover 249 in de controlegroep.

"De genetische test heeft een hoge kostprijs en de effecten op de kinderen op lange termijn zijn nog niet bekend. Een kosten-batenanalyse kan al meer helderheid geven over de puur economische kant van de zaak", stelt VUB-professor Karen Sermon.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.