Samenwerking tussen Dokters van de Wereld en Panzi-ziekenhuis in Congo loopt af

Het contract tussen Dokters van de Wereld en het Panzi-ziekenhuis in de Democratische Republiek Congo (DRC) loopt vandaag/donderdag af. De ngo was sinds april 2015 belast met de operationele coördinatie van de dienst voor overlevenden van seksueel geweld. De Zweedse organisatie PMU zal het roer overnemen, luidt het.

"Dokters van de Wereld is bijzonder trots te hebben kunnen bijdragen aan de strijd tegen (seksueel) geweld tegen Congolese vrouwen, in het Panzi-ziekenhuis en bij de Panzi-stichting aan de zijde van dr. Mukwege (gynaecoloog Denis Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2018, red.)", aldus Dokters van de Wereld. De organisatie maakt een positieve balans op van de afgelopen zeven jaar.

"Van januari 2015 tot december 2021 werden 10.204 mensen opgenomen op de dienst voor overlevenden van seksueel geweld. Tussen 2017 en 2021 werden 1.040 zwangerschappen als gevolg van verkrachting behandeld. In 2021 waren 359 overlevenden van seksueel geweld minderjarig (32 procent van de opgenomen patiënten)", becijferde de ngo.

Verkrachting is lange tijd gebruikt als oorlogswapen in de provincie Zuid-Kivu in Congo, vaak door voormalige kindsoldaten. "De slachtoffers zijn zeer talrijk en soms zeer jong, sommigen zijn minder dan 10 jaar oud", aldus de organisatie.

Dokters van de Wereld zal met de Congolese bevolking blijven samenwerken via bestaande en nieuwe projecten, aldus de ngo, nu in Zuid-Kivu een bladzijde wordt omgeslagen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.