West-Vlaamse arts bevruchtte vrouwen mogelijk met eigen sperma

Een intussen gepensioneerde gynaecoloog aan het voormalige Sint-Rembertziekenhuis in het West-Vlaamse Torhout heeft in de jaren tachtig mogelijk zijn eigen sperma gebruikt voor kunstmatige bevruchting. Dat meldde VRT NWS.

De bal ging aan het rollen toen een jongen ontdekte dat zijn moeder was geïnsemineerd met het zaad van een onbekende donor. De man, intussen zelf vader, start daarop een zoektocht naar zijn biologische vader. Hij roept daarbij de hulp in van een DNA-detective en begint een stamboomonderzoek. Al snel wordt ook gekeken naar de gynaecoloog die zijn moeder behandelde. 

Via de ombudsdienst van het toenmalige Sint-Rembertziekenhuis en de Orde in West-Vlaanderen probeert de man DNA van de arts te verkrijgen, maar die houden hun handen eraf. Uiteindelijk weet de man in 2020 nauwe verwanten van de arts te overtuigen DNA af te staan. Die resultaten wijzen meer in de richting van de fertiliteitsarts, maar bieden geen uitsluitsel. Met de nieuwe informatie stapt de man opnieuw naar het ziekenhuis, dat hem dit keer wel ernstig neemt en erkent dat ernstige deontologische en ethische fouten zijn gemaakt. 

De fertiliteitsarts heeft al die tijd geweigerd om DNA af te staan. Gecontacteerd door het VRT-programma "Terzake" bevestigt noch ontkent de man dat hij ooit donor is geweest. "Hoewel er geen zekerheid bestaat dat er sprake is van een overtreding, heeft de inspecteur-arts het dossier overgemaakt aan het parket en de Orde der Geneesheren", klinkt het bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Door met zijn verhaal naar buiten te komen, hoopt de man dat er grondig onderzoek gebeurt naar de gynaecoloog. "Hij beloofde zijn patiënten onbekende donoren, maar stond zelf te masturberen in een kamertje en liep daarmee zijn praktijk binnen. Dat is deontologisch en ethisch niet juist. Bovendien: hoe vaak heeft hij dit gedaan?", klinkt het. 

Het parket van Kortrijk bevestigt dat er een onderzoek loopt tegen de West-Vlaamse arts, maar wil verder geen commentaar kwijt

Wensouders uit die periode die na dit verhaal met vragen zitten, kunnen een speciaal opgericht contactpunt van het ziekenhuis contacteren via integriteit@azdelta.be of via het nummer van de ombudsdienst (051 23 62 46). 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    01 juli 2022

    Vanwaar die narcistische behoefte om zichzelf tot in het oneindige te klonen is voor mij 1 van de 3 Mysteries van Fatima !
    Ik ben blij dat ik U - niek en - niet ben , 1 volstaat en het is al meer dan erg genoeg , zelfs Ludo van het FOD heeft er mij al voor op het matje geroepen !