Nieuwe speekseltest moet endometriose makkelijker opsporen

Het Franse bedrijf Ziwig wil nog dit jaar een test in ons land op de markt brengen die via een eenvoudige speekseltest kan vaststellen of vrouwen met zware menstruatiepijnen endometriose hebben.  "In ons land hebben één op de tien vrouwen hier last van", zo zegt professor Jasper Verguts bij UHasselt, die ook coördinator is van het het expertisecentrum voor endometriose van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.  "Het  komt frequenter voor dan diabetes."

Endometriose is een chronische aandoening waarbij cellen die enigszins lijken op het baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoeder voorkomen. De cellen kunnen daar gaan woekeren en vlekken, cystes of knobbeltjes vormen. Dat kan gebeuren op  de blaas, de urineleiders, de darmen of de eierstokken. Dit kan leiden tot hevige menstruatiepijnen en/of pijn tijdens  het vrijen, plassen en de ontlasting. Momenteel kan de ziekte enkel met meer invasievere testmethodes zoals een MRI-scan of een echo opgespoord worden. 

"Noch op een MRI, noch op een echo kun je echter alle endometriomen opsporen. Je gaat bij een aantal vrouwen endometriomen missen met die onderzoeken. Bij sommige vrouwen met hevige klachten of vruchtbaarheidsproblemen is het dan nodig om een kijkoperatie uit te voeren om te weten wat er scheelt en om op die manier endometriose op te sporen."

Met de nieuwe test moet er enkel een staal van het speeksel opgestuurd worden naar een labo voor analyse. De afname van het speeksel moet wel door een arts gebeuren omdat de test in een klinische context bekeken moet worden.

Zekerheid

Zelf beweert Ziwig dat de speekseltest meer dan 95 procent zekerheid biedt bij het opsporen van endometriose. Die cijfers worden door professor Verguts gerelativeerd. "Het probleem is dat deze test op dit moment nog niet heel goed klinisch gevalideerd is. Aan de studie deden vrouwen mee die klachten hadden die wezen op endometriose, maar we weten niet wat dat in de praktijk gaat betekenen. Wat gaat die test betekenen als vrouwen die gaan doen die geen klachten hebben? Er zijn ook nog een aantal vraagtekens en het wordt in de praktijk dus uitzoeken bij wie die test het meest aangewezen zal zijn." 

Toch denkt professor Verguts aan een opsporingspercentage van zeventig tot negentig procent. "Bij de algemene bevolking ga je heel wat factoren hebben die die test zullen beïnvloeden en die dan toch een meer vals beeld zullen geven, waardoor je op een lager percentage zekerheid zal uitkomen."

De test, waarvan verwacht wordt dat hij in de loop van dit jaar ook in ons land beschikbaar zal zijn, zal 800 euro kosten. In ons land is er nog geen terugbetaling aangevraagd door Ziwig.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.