Bloedtest ontwikkeld die moet nagaan of vrouw in aanmerking komt voor anticonceptiepil

Onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld die het risico op een trombose bij vrouwen moet nagaan, om zo te beoordelen of iemand in aanmerking komt voor de anticonceptiepil of een hormoonbehandeling voor de menopauze. Dat heeft de universiteit van Namen maandag aangekondigd. De test werd ontwikkeld door een team van QUALIblood, een spin-off van de universiteit, en het departement farmacie.

In Europa worden elk jaar ruim 22.000 tromboses geregistreerd als gevolg van het gebruik van de combinatiepil. In België gaat het om twee tromboses per dag. De test, die de naam 'nAPCsr' (Normalized activated protein C sensitivity ratio) kreeg, geeft een score van 0 tot 10. Hoe hoger de score, hoe hoger het risico op trombose.

Volgens de universiteit van Namen geeft de bloedtest een "nauwkeurig, betrouwbaar en reproduceerbaar" resultaat dat toestaat medische voorschriften nauwkeuriger te bepalen "om het juiste anticonceptiemiddel voor te schrijven aan de juiste patiënt". Verschillende spelers in de farmaceutische sector maken al gebruik van de test in het kader van de ontwikkeling van nieuwe anticonceptiemiddelen, aldus de universiteit. 

De bloedafname gebeurt op medisch voorschrift. De kostprijs voor de bloedtest, zowat 50 euro, wordt gedragen door de patiënt of het laboratorium. De universiteit geeft mee dat er een samenwerking in de maak is met een grote speler in in-vitrodiagnostiek om de test beschikbaar te maken op een geautomatiseerd platform en op de Europese, en daarna ook wereldmarkt te brengen. Dat moet niet alleen het gebruik en de implementatie van de test binnen routineonderzoek vergemakkelijken, maar zou ook de kostprijs naar beneden moeten halen of een tegemoetkoming van de ziekteverzekering mogelijk moeten maken, klinkt het.

De bloedtest kwam tot stand in kader van het doctoraatsonderzoek van Laure Morimont en dankzij eerder onderzoek van Jonathan Douxfils, CEO van QUALIblood en professor aan de universiteit van Namen, en zijn team.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.