Aantal bevallingen in Vlaanderen daalde verder in 2023

In 2023 is het laagste aantal bevallingen van de afgelopen 10 jaar opgetekend. Het aantal ziekenhuisbevallingen daalde met 8,4 procent ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit een jaarlijkse analyse van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE), in samenwerking met het Departement Zorg van de Vlaamse overheid.

Het gaat om een voorlopige telling. Maar het studiecentrum ziet toch een duidelijk dalende tendens. In het voorbije jaar werden 59.783 ziekenhuisbevallingen opgetekend. In vergelijking met 2022 gaat het om een lichte daling van 666 bevallingen of 1,1 procent. Het afgelopen decennium is er een duidelijke daling van het aantal bevallingen in Vlaanderen: in 2023 werd het laagste aantal bevallingen van de afgelopen 10 jaar opgetekend.

Uit de telling blijkt ook dat het aantal ziekenhuisbevallingen in 2023 in 3 van de 5 Vlaamse provincies daalde tegenover 2022. De relatieve daling is het grootst in Limburg (-3 procent), gevolgd door Oost-Vlaanderen (-2 procent) en West-Vlaanderen (-1,9 procent). In Antwerpen en Vlaams-Brabant bleef het aantal ziekenhuisbevallingen in 2023 stabiel tegenover 2022.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.