Abortus - PS hoopt op gemeenschappelijk amendement van voorstanders

De PS-Kamerfractie hoopt dat de verschillende partijen die wetsvoorstellen klaar hebben over de depenalisering van abortus en de verlenging van de termijn waarbinnen abortus mag worden uitgevoerd, een gemeenschappelijke tekst op papier zetten.

Het ziet er naar uit dat zich rond abortus opnieuw een meerderheid aftekent om het wettelijk kader aan te passen. Verschillende partijen hebben al wetsvoorstellen ingediend of aangekondigd. De PS was als eerste aan de beurt, gevolgd door DéFI, de groenen en PVDA. Ook bij Open Vld en sp.a zitten teksten in de pijplijn, terwijl dat bij MR mogelijk het geval is.

Maar hoewel er heel wat voorstellen op komst zijn, bevatten die onderling toch een aantal verschillen. Die gaan over de termijnen waarbinnen abortus nog toegelaten zou zijn, maar ook over de volledige depenalisering, dan wel het behoud van sancties voor artsen die zich buiten het wettelijk kader begeven, of over het behoud van de bedenktijd.

Als het van de PS afhangt, wordt naar een gemeenschappelijk amendement toegewerkt. Wordt woensdag vervolgd in de Kamercommissie Justitie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.