Abortusrecht VS - Kamer vat abortusdebat nog niet meteen aan

In de Kamercommissie Grondwet heeft de PS-fractie woensdag een verzoek ingeleid om een "inleidend verslag" op te stellen over de bescherming van het recht op abortus. Tot een debat over de eventuele verankering van de recht in de grondwet, kwam het woensdagmiddag nog niet.

Naar aanleiding van de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het al dan niet toekennen van het recht op vrijwillige zwangerschapsafbreking voortaan aan de staten over te laten, spraken PS, MR, Open VLD en Ecolo-Groen zich de afgelopen dagen uit voor een verankering van het abortusrecht in de Belgische grondwet. PVDA steunt dat voorstel, al wil de extreemlinkse oppositiepartij in eerste instantie vooral inzetten op een versoepeling van de abortuswet.

Een PS-wetsvoorstel daarover is al een hele tijd hangende in de Kamer, maar kwam na verzet van CD&V in de koelkast terecht in afwachting van een expertenrapport. 

"Inleidend verslag"

De PS-fractie wil dat er een "inleidend verslag" wordt opgemaakt over de bescherming van het recht op abortus. Dat voorstel is woensdag ingeleid in de Kamercommissie Grondwet. Het is de bedoeling om te bekijken hoe het abortusrecht eventueel in de Grondwet kan worden verankerd, zodat beide sporen - de grondwetswijziging en de versoepeling van de abortus wet - parallel kunnen worden bewandeld.

Veel concreter werd het woensdag echter nog niet. Zo is er geen timing afgesproken, noch een regeling van werkzaamheden met bijvoorbeeld hoorzittingen. Volgens Khalil Aouasti (PS) en Claire Hugon (Ecolo) was dat ook nog niet de bedoeling. "We willen de zaken goed aanpakken", zei Hugon. Het inleidend verslag moet partijen toelaten na te denken over de kwestie.

Ook inhoudelijk werd woensdag nog niet gedebatteerd. Zo kwam er van bijvoorbeeld CD&V niemand tussen. Sander Loones (N-VA), Sofie Merckx (PVDA) en Sophie Rohonyi (DéFI) betreurden dat, en spoorden de meerderheid aan om vaart achter de werkzaamheden te zetten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.