Behandeling borstkanker enkel nog in erkende borstklinieken

Vanaf 1 augustus 2024 kunnen enkel ziekenhuizen die in ons land erkend zijn als borstkliniek nog rekenen op financiering voor een chirurgische ingreep bij borstkanker. De terugbetaling bij de niet erkende borstklinieken wordt stopgezet.

Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Er gaan deze zomer nog andere maatregelen in werking die betrekking hebben op patiënten met kanker. 

Delicate stappen
“Om topkwaliteit te garanderen moeten de meest delicate stappen bij een behandeling van borstkanker gebeuren in ziekenhuizen die daar voldoende ervaring in hebben, en erkend zijn als borstklinieken”, luidt het in een persbericht. “De meest delicate stappen, dat betekent: het op punt stellen van de diagnose, en chirurgische ingrepen. Vervolgbehandelingen met chemotherapie of radiotherapie kunnen in méér ziekenhuizen gebeuren, zowel in erkende borstklinieken als in klinieken die er mee samenwerken. Deze hervorming is echt nodig.”

Uit een studie van het KCE was vorig jaar al gebleken dat vrouwen die behandeld worden in een niet-erkende borstkliniek 30% meer kans hebben om aan borstkanker te sterven in vergelijking met vrouwen die zich wél laten behandelen in een erkende borstkliniek. “De ziekenhuizen die niet erkend zijn, krijgen vanaf 1 augustus 2024 dus geen financiering meer voor chirurgische ingrepen voor borstkanker en ook aan de patiënt mag hiervoor geen factuur aangerekend worden in een niet erkende borstkliniek", stelt minister Vandenbroucke. 

Haaraccessoires en tandzorg
Verder voorziet het KB een uitbreiding van de tussenkomst voor de aankoop van accessoires zoals een sjaal of een hoofddeksel. “Zo kan iemand die kaal is door een kankerbehandeling in de toekomst tot 120 euro terugkrijgen van het ziekenfonds voor de aankoop van accessoires die bestemd zijn om het hoofd te bedekken.” Er werd voor deze maatregel een budget voorzien van 447.000 euro op jaarbasis. 

Ook de voorwaarden voor de terugbetaling van tandzorg voor kankerpatiënten worden verbreed. Dat moet ervoor zorg dat een nieuw gebit voor grotere groep patiënten betaalbaar is vanaf 1 juli 2024. “We zetten de nomenclatuur open en voorzien zo een betere toegang tot moeilijke tandherstellingen (metalen frame, osteogeïntegreerd implantaat, steeg, brug of kroon).” Er wordt hiervoor een budget van 3,9 miljoen euro uitgetrokken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Patrick Neven

  06 juni 2024

  Centralisatie van zorg is goed maar hoe betrouwbaar voor borstkanker zijn de cijfers die men hiervoor gebruikt en hoe zijn die hier weergegeven? De 30% meer kans om aan borstkanker te sterven in een niet-erkende borstkliniek komt van een ranking die men in België opstelde op basis van de 5j gecorrigeerde relatieve overleving. Deze hield enkel rekening met leeftijd en stadium. De tumor biologie die vroegtijdige borstkankersterfte binnen één stadium voorspelt werd niet in rekening gebracht; statistisch waren er hiervoor te weinig events. De ranking moet in deze context worden bekeken en is daarom weinig betrouwbaar. Bovendien is die 30% oversterfte door borstkanker in niet-erkende centra een relatief cijfer hetgeen op basis van de weinige events in absolute cijfers overeenkomt met 1% is. Indien er weinig events zijn kunnen zeer kleine verschillen in absolute cijfers zeer impressionant overkomen bij 't gebruik van relatieve cijfers. Een 1% betere overleving kan klinisch relevant zijn maar 't is weinig waarschijnlijk of dit betert indien borstheelkunde in groter centrum gebeurt gezien, nogmaals 't belang van tumor biologie bij deze outcome parameter De 5j borstkanker specifieke overleving voor cohort 2014-2018 is dus overal in België top en >95% .
  P. Neven, UZ Leuven

 • Guido Van Hoorde

  06 juni 2024

  Het werd tijd