Aantal bevallingen in Vlaanderen gedaald in 2020

In het voorbije jaar 2020 werden 60.303 ziekenhuisbevallingen genoteerd. Dat is een daling van 2,39 procent in vergelijking met vorig jaar. Ten opzichte van 2011 bedraagt de daling 11,06 procent. Dat meldt het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie.

Naar jaarlijkse gewoonte komt het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie, in samenwerking met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, begin januari met een voorlopige telling van het aantal bevallingen in de 59 materniteiten van het Vlaams Gewest en het UZ Brussel. Daaruit blijkt dat in het afgelopen jaar 60.303 ziekenhuisbevallingen werden genoteerd. Dat is een daling van 1.478 bevallingen of 2,39 procent in vergelijking met 2019.

De relatieve daling was het afgelopen jaar het grootst in Limburg (-4,75%) en Antwerpen (-4,18%). In West-Vlaanderen (-0,59%) en Oost-Vlaanderen (-0.30%) bleef het aantal bevallingen dan weer nagenoeg stabiel.

Voor dit jaar zou dan weer net een sterke groei van het aantal bevallingen optreden, precies door de coronacrisis waarvan de eerste effecten nu zichtbaar worden. Blijkbaar speelden de economische effecten - achteruitgang door de lockdown - minder dan het feit dat veel meer mensen thuis waren en in hun bubbel meer 'qualitytime' doorbrachten...

> Lees ook: babyboom op komst in 2021

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.