Belgische apothekers bestellen massaal hiv-zelftests

De Belgische apothekers hebben de vorige week gelanceerde hiv-zelftest massaal besteld. Meer dan 9.000 tests zijn al geleverd, 10.000 andere zijn besteld voor de volgende dagen.

Vooral huisartsen en gynaecologen schreven tot nu toe deze tests voor. Maar de zelftest zorgt voor een omwenteling. Die stelt mensen in staat om eigenhandig en van thuis uit snel te weten te komen of je je zorgen moet maken over een mogelijke besmetting met hiv. Hij ligt sinds vorige week woensdag in de apotheek.

De 'autotest VIH' wordt op de markt gebracht tegen de aanbevolen prijs van 29,90 euro. Het duurt vijf minuten om de test via een vingerprik uit te voeren, 15 minuten later is het resultaat bekend. De zelftest is bedoeld voor mensen die hun hiv-status willen kennen wanneer de meest recente blootstelling aan hiv ten minste drie maanden geleden heeft plaatsgevonden, de termijn voor maximale betrouwbaarheid.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 40% van de met hiv besmette personen geen weet van hun toestand. Dat zijn meer dan 14 miljoen mensen. De organisatie ziet in de zelftest dan ook een middel om een diagnose te stellen vóór de ziekte.

In 2015 kende België elke dag gemiddeld 2,7 nieuwe gevallen van hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.