Een op de vijf Belgische vrouwen gaat nooit naar gynaecoloog

Onderzoek door het bureau iVox in opdracht van Roche Diagnostics wijst uit dat een op de vijf Belgische vrouwen nooit naar de gynaecoloog stapt. Ze weten ook niet genoeg over HPV of risico op baarmoederhalskanker.

 

Het bureau ondervroeg een representatief staal van 1.000 Belgische vrouwen. De hoofdlijnen:

  • acht op de tien vrouwen heeft of zal HPV besmet worden. Nochtans heeft 2 op de 5 van hen nooit van het virus gehoord.

  • 93% is ervan overtuigd dat ze geen HPV kunnen oplopen als ze gevaccineerd zijn tegen HPV

  • 1 op de 5 vrouwen gaat nooit naar de gynaecoloog

Ondanks de hoge kans op besmetting met HPV (Humaan papillomavirus), zijn slechts 3 op de 5 Belgische vrouwen zich ervan bewust dat het virus een van de voornaamste oorzaken is van baarmoederhalskanker.  Bijna acht op de tien van de Belgische vrouwen lopen een HPV-infectie op. Bovendien hebben 9 op de 10 Belgische vrouwen (91%) nog nooit hun huisarts of gynaecoloog gevraagd om een screeningtest HPV. De meerderheid, 2 op de 3, gaat ervan uit dat amper een derde van de Belgische vrouwen HPV heeft of ooit zal hebben. In werkelijkheid loopt 80% van alle Belgische vrouwen het virus op.

Het gebrek aan kennis over HPV is treffend: twee op de vijf Belgische vrouwen hebben nog nooit van HPV gehoord. Vlaanderen scoort slecht. Bijna de helft van de Vlaamse vrouwen (47%) weet niet wat HPV is. Ons land voerde HPV-vaccinaties in vanaf 2009. Drie op de vier respondenten (72%) weten met zekerheid dat ze niet gevaccineerd zijn. De grote meerderheid van de Belgische vrouwen (93%) is ervan overtuigd dat het HPV-vaccin hen beschermt tegen het virus. Terwijl de bestaande vaccins enkel een handvol van de 150 verschillende soorten humaan papilloma virussen tegenhouden.

 

Ruim de helft raadpleegt jaarlijks gynaecoloog

Het onderzoek onthult ook enkele opmerkelijke resultaten over waar vrouwen te rade gaan voor gynaecologische gezondheid. Bijna één op twee Belgische vrouwen (48%) zal de huisarts raadplegen bij vragen over gynaecologische problemen. Een meerderheid raadpleegt jaarlijks (37%) of elke 2-3 jaar (22%) de gynaecoloog. Eén vijfde gaat nooit naar de gynaecoloog. Hoewel driekwart van de vrouwen ervan op de hoogte zijn dat uitstrijkjes baarmoederhalskanker kunnen opsporen, weet maar een vijfde (22%)  dat er een nauwkeurigere test bestaat om baarmoederhalskanker op te sporen. 

Baarmoederhalskanker is een bijna te voorkomen ziekte”, zegt Wiebren Tjalma, specialist baarmoederhalskanker aan het UZ Antwerpen. “In de laatste jaren participeerde slechts 57% van de Belgische vrouwen aan de screening naar de ziekte. Tegenwoordig is er een betere test beschikbaar om baarmoederhalskanker op te sporen en te genezen voor de ziekte zich manifesteert. De cijfers zijn duidelijk: vrouwen moeten gemakkelijker de weg naar hun huisarts of gynaecoloog vinden om zich te laten screenen.”

 

Vooroordeel: HPV enkel veroorzaakt door seksuele activiteit

Vrouwen hebben vaak geen besef hoe ze met HPV besmet kunnen worden. Zes op de tien gaan ervan uit dat ze baarmoederhalskanker niet kunnen oplopen als ze al lang in een monogame relatie zijn, of wanneer ze niet langer seksueel actief zijn. Die verkeerde perceptie wordt erger met de leeftijd: ongeveer zeven op de tien van alle vrouwelijke 50-plussers weten niet welke besmettingsrisico’s verbonden zijn aan HPV.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.