Fertiliteitsarts geschrapt wegens gebruik eigen sperma (Canada)

Een Canadese arts, gespecialiseerd in de behandeling van onvruchtbaarheid, werd geschrapt wegens inseminatie van tal van vrouwen die ofwel zijn eigen sperma gebruikten of dat van ongeschikte donoren. Een praktijk die tientallen jaren duurde in zijn kliniek in Ottawa.

Het gedrag van Bernard Norman Barwin (80) werd door de tuchtraad van het Ontario College of Physicians als "afschuwelijk" en "verwerpelijk" beoordeeld. Hij werd door de Orde geschrapt en kreeg een boete van 10.000 dollar, meldt Le Journal du Montréal.

"U hebt het vertrouwen (van uw patiënten) geschonden en door uw handelingen trof u zwaar de mensen en hun families in kwestie, en veroorzaakte u onherstelbare schade die verscheidene generaties zal treffen," merkte de Orde der Artsen op in haar beslissing.

De dokter zelf was niet aanwezig bij de uitspraak. Zijn advocaten lieten weten dat hij de uitspraak niet zou betwisten.

Barwin was in 2014 al geschorst voor de uitoefening van de geneeskunde na een eerste disciplinaire actie. Hij werd schuldig bevonden aan de kunstmatige inseminatie van drie vrouwen met het sperma van een ongeschikte donor, toen nog gerangschikt als een ‘dwaling’ bij de uitvoering.

Sindsdien werden zijn gangen nagegaan door het gerecht voor een reeks geboorten - tussen 50 en 100 - van baby's die kunstmatig werden verwekt met het sperma van een ongeschikte donor: niet de echtgenoot of de donor die op voorhand werd gekozen (en zijn eigen sperma in 11 gevallen).

Afschuw

Norman Barwins praktijken waren aan het licht gekomen toen een van de kunstmatig verwekte kinderen zijn ouder zocht via genetische testen. De vrouw, Rebecca Dixon, legde de tuchtraad uit dat ze drie jaar voordien, op 25-jarige leeftijd, uitviste dat Barwin haar biologische vader was. Ze voelde "afschuw" en alsof ze "besmet" was. “Op dat moment is mijn leven voor altijd veranderd", legde ze uit, evenals dat van haar familie.

Haar ernstig zieke vader “moest leren accepteren dat het meisje dat hij had grootgebracht en liefgehad niet zijn biologische kind was”, zei ze. En haar moeder “moest het feit verteren dat er iets met haar lichaam gebeurd was zonder haar medeweten, of tegen haar wil," aldus Rebecca Dixon. "Ik merk dat ik op zoek ben naar mensen die op mij lijken, die halfbroers of halfzusjes kunnen zijn." Volgens haar had ze er al 15 gevonden en verwachtte ze er nog  andere te vinden.

De zaak doet denken aan het recente schandaal met een Nederlandse arts.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.