Franse Gemeenschap overweegt beperking buitenlandse studenten verloskunde

De Franse Gemeenschap overweegt het aantal buitenlandse studenten - overwegend Fransen - in haar verloskundige opleidingen te beperken. Dat heeft bevoegd minister van Hoger Onderwijs, Valérie Glatigny (MR), gezegd. De kost van het aantal ingeschreven buitenlandse studenten hoger onderwijs beneden de taalgrens wordt geschat op 200 miljoen per jaar.

Volgens Glatigny zijn buitenlandse studenten in de bachelor verloskunde goed voor 40 procent van de inschrijvingen en gaat het bij de afgestudeerden zelfs om 50 procent. "Wegens deze cijfers denken we uiteraard aan een quotasysteem", zei Glatigny tijdens de plenaire vergadering van het parlement.

De Franse Gemeenschap beperkt al enkele jaren het aantal buitenlandse studenten in een aantal (para)medische opleidingen om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor geneeskunde, tandheelkunde en kinesitherapie.

Minister Glatigny zei ook dat ze om statistieken heeft gevraagd over het aantal buitenlandse studenten dat zich inschrijft aan de faculteiten farmacie en psychologie. 

Uit een recente studie blijkt dat er 21.000 buitenlandse studenten zijn ingeschreven aan de universiteiten en hogescholen van de Franse gemeenschap, of ongeveer 10 procent van de studenten in het hoger onderwijs. Dat is goed voor een geschatte kost van 200 miljoen euro per jaar.

De Franse Gemeenschap hoopt al vele jaren dat Frankrijk financieel zou bijdragen aan de opleiding van die hoofdzakelijk Franse studenten via een "compensatiefonds", maar de gesprekken met Parijs hebben nooit ergens toe geleid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.