Gepersonaliseerd prenataal consult: "Laten we het wiel niet heruitvinden" (J. de Toeuf)

"Er staan enkele goede dingen in het KCE-rapport, maar men had de praktiserende gynaecologen kunnen raadplegen. Deze experts staan ver van de praktijk waarover ze het nochtans uitvoerig hebben", vindt Jacques de Toeuf, erevoorzitter van de Bvas.

Over- of onderconsumptie van zorg tijdens de negen maanden van de zwangerschap? Het Federaal Expertisecentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) wil deze kwestie oplossen door een zwangerschapszorgpad op te zetten en "persoonlijke prenatale consulten" (PPC) op maat om medische onder- en overmonitoring te vermijden. Volgens Jaques De Toeuf "staan er natuurlijk enkele goede dingen in dit rapport, maar er is geen rekening gehouden met de mening van de gynaecologen."

Wie zijn de experts?

"Ik ben verbaasd over de lijst van externe deskundigen die zijn geraadpleegd: we zien vooral ONE/K&G-leden, vroedvrouwen, fysiotherapeuten, perinatale epidemiologen van hogescholen, een Riziv-expert, slechts één gynaecoloog, geen medische professionals die bevallingen opvolgen... dit is gebiast! Tot slot is er sprake van een taalkundige bias in dit verslag. Het probleem van de bevalling in Luxemburg is niet hetzelfde als in Antwerpen".

De coördinator? De gynaecoloog!

Voor hem "bevat het rapport nuttige zaken zoals een coördinator van het zwangerschapszorgplan. Natuurlijk moet iemand de zwangerschapsfollow-up verzorgen... maar het kan de gynaecoloog zijn, zoals hij dat nu al doet. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Het gepersonaliseerde zorgplan is een heel mooi idee, maar wat het voorstelt is al wat een gynaecoloog voorstelt vanaf de eerste dagen van de zwangerschap."

"Laten we niet alles ingewikkelder maken. In plaats daarvan zou er een brochure moeten worden gestuurd naar de gynaecologen en vroedvrouwen in België, met daarin de uitleg over het opzetten van drie consultaties waarbij we de gezondheid van zwangere vrouwen met de routekaart controleren. Dit wordt overigens op dit moment zeker al gedaan door de meerderheid van de gynaecologen."

Het leven van de patiënt ingewikkelder maken
Voor hem zit er een gevaarlijk kantje aan "coördinatoren die niet de gynaecologen zijn die de baby's op de wereld zetten". Waarom deze specifieke zorgweg creëren die de relatie van de patiënt zal bemoeilijken? Ze krijgt nog een tussenpersoon in een periode die al speciaal voor haar is. Wat als ze een probleem heeft? Praat ze eerst met haar coördinator of haar gynaecoloog? In alle ernst: laten we het zo simpel mogelijk houden."

Geen kwestie van toegankelijkheid
"Dit zou niets veranderen aan de betaalbaarheid of de toegang tot het gemeenschappelijke medische dossier. Bovendien heeft de huisarts ook toegang tot het dossier van zijn patiënt en kan hij zijn patiënt opvolgen. Overigens zijn er in Vlaanderen nog steeds huisartsen die vooral baby's mee ter wereld brengen. Er is er zelfs een die ongeveer honderd baby's per jaar aflevert."

"Dit rapport lijkt te zeggen dat gynaecologen slecht werken, maar dat is niet het geval". Er is geen reden om een extra forfait te betalen. Ik claim de ideologie van de prestatiegeneeskunde."

Het rapport vindt u hier.

> Lees ook: vroedvrouwen kiezen in functie van samenwerkingsmodel gezin

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.