Gynaecologen hebben richtlijnen klaar rond beperkt kraambezoek

De Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) heeft richtlijnen overgemaakt aan de ziekenhuizen om het kraambezoek te beperken. De coronacrisis maakte immers duidelijk dat minder bezoek veel voordelen heeft. "De verpleegkundigen in de materniteiten merkten een verbetering van de kwaliteit van de borstvoeding, de rust van de baby en de recuperatie van de moeder", zegt VVOG-vicevoorzitter Johan Van Wiemeersch. Dat verklaarde hij ook al eerder op Medflix.

De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen zei vorige week al dat minder bezoek beter is voor moeder en baby, en de VVG schaart zich in de richtlijnen achter dat idee. "We hebben aanbevolen dat de directie van de ziekenhuizen samen met de afdeling gynaecologie een plan uitwerkt om het kraambezoek in goede banen te leiden, een beperking is goed", aldus Van Wiemeersch. Partners moeten steeds welkom zijn, maar voor het overige mogen ziekenhuizen zelf beslissen wie op bezoek mag komen.

De VVG dringt er op aan dat verschillende ziekenhuizen binnen eenzelfde regio hun bezoekbeleid op elkaar afstemmen, zodat er geen opbodpolitiek ontstaat.

Omdat tot nu toe enkel de visie van vroedvrouwen en medisch personeel gehoord werd, wil de VVOG ook een bevraging  lanceren naar de moeders zelf over kraambezoek.

> Lees ook: einde kraambezoek volgt mogelijk uit coronacrisis

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.