H. Hartziekenhuis Mol koploper in vNOTES behandelingen

Eind 2019 introduceerde de dienst gynaecologie van het H. Hartziekenhuis Mol een nieuwe operatietechniek: vNOTES: de meest comfortabele manier voor een gynaecologische ingreep, heet het. Ondertussen kozen al 50 patiënten voor deze behandeling. Het Molse ziekenhuis is daarmee het tweede ziekenhuis in België dat zo’n rapport kan voorleggen.

Geen zichtbare littekens meer na het verwijderen van de baarmoeder, eierstokken, cystes of na sterilisatie. Minder pijn na de operatie en een kortere ziekenhuisopname. Dat is mogelijk met de operatietechniek vNOTES.

De gynaecologen voerden eind 2019 dit soort operatie voor de eerste maal uit bij het verwijderen van een baarmoeder. Intussen zijn er al zo’n 50 patiënten op deze manier behandeld.

Natuurljke openingen gebruiken
NOTES staat voor Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. Hierbij wordt door middel van minimaal invasieve chirurgie gebruik gemaakt van de natuurlijke openingen van het menselijk lichaam, zoals de mond, vagina, urinebuis en rectum, om toegang tot de buikholte te verkrijgen.

De transvaginale weg (vNOTES) combineert de voordelen van een kijkoperatie met die van de klassieke vaginale chirurgie.

Deze nieuwe techniek voor gynaecologische ingrepen leidt tot minder postoperatieve pijn, kortere ziekenhuisopname, minder complicaties en geen zichtbare littekens: voor veel vrouwen een groot esthetisch voordeel.

Ook de artsen hebben baat bij deze methode. Tijdens de ingreep kunnen ze immers een betere ergonomische houding aannemen en hebben ze een beter zicht op het operatiegebied.

Dr. Jona Vercammen: “De ingreep werd mij aangeleerd door Jan Baekelandt, gynaecoloog in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Hij heeft deze techniek mee ontwikkeld en past die in België al een aantal jaren toe. Sinds 2019 wordt dit soort operatie door ieder van ons team gynaecologen aangeboden aan de patiënt. Ondertussen zijn we allemaal overtuigd van de voordelen ervan.”  

Het H. Hartziekenhuis Mol is Kempense koploper als het gaat om vNOTES behandelingen; een techniek met veel voordelen én naar tevredenheid van zowel de patiëntes als de artsen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc VOLCKAERT

    17 juni 2021

    oude wijn in nieuwe zakken