HHart Tienen: makkelijkere opvolging gynaecoloog door draadloos bevallen

Een draadloze CTG-monitor vergroot de bewegingsvrijheid van de aanstaande moeder tijdens de arbeid en garandeert de veiligheid. Ook de gynaecoloog doet er zijn voordeel mee bij de opvolging.

De materniteit van RZ Heilig Hart Tienen kocht onlangs een draadloze CTG-monitor aan. De harttonen van de foetus en de weeën van de aanstaande mama kunnen met het nieuwe toestel perfect gemonitord worden terwijl de mama vrij kan bewegen tijdens de arbeid.

Aurélie Moureau, hoofdvroedvrouw Materniteit: “Tot voor kort zaten mama’s voor de monitoring ‘vast’ via kabels aan het CTG-toestel of cardiotocograaf. Dankzij het nieuwe draadloze toestel hoeven ze niet in bed te blijven. We plaatsen twee banden rond het middel van de mama en brengen hieronder de transducers aan, die de harttonen van de baby en de weeënactiviteit registreren. Mama’s kunnen tijdens de monitoring gewoon rondwandelen, op de bal zitten, naar het toilet gaan."

"Vroeger was dit allemaal uitgesloten. Je moest voor elke monitoring om de zoveel tijd verplicht in bed liggen en dit telkens voor minstens een half uur. Nu kunnen mama’s in de verloskamer ook een bad nemen tijdens de monitoring want de transducers zijn waterbestendig. De baby kan voortdurend veilig worden gemonitord.”

“We gebruiken de draadloze monitor bij aanstaande mama’s die geen epidurale verdoving hebben en hun arbeid niet al liggend in bed willen doorbrengen. Zo kunnen we hen meer bewegingsvrijheid en comfort bieden en kunnen ze veel meer de arbeid doorbrengen op de manier die ze zelf willen.”

Meer comfort met oog voor veilige zorg

Meer comfort dus maar zonder in te boeten aan veilige zorg! Integendeel, want dankzij de draadloze monitor kan de baby continu opgevolgd worden, ook als het verloskundig team de mama overbrengt naar het operatiekwartier voor een spoedkeizersnede. Een bijkomend en belangrijk veiligheidsvoordeel.

Via het centraal monitoringsysteem, waarin het ziekenhuis al in 2014 investeerde, kunnen artsen en vroedvrouwen ook vanuit de verpleegpost de informatie van de CTG-toestellen opvolgen. Dit gebeurt allemaal in real time. De gynaecoloog kan zelfs vanuit iedere werkplek binnen of buiten het ziekenhuis de arbeid van zijn patiëntes van nabij opvolgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.