Hybris: toneelstuk over gevolgen medische incidenten

In de nieuwste editie van Zorgwijzer getuigt theatermaker Christophe Aussems over zijn voorstelling Hybris, met als thema second victims en de gevolgen van medische fouten. Daarvoor putte hij naast gesprekken met chirurgen en patiënten ook uit enkele indringende gebeurtenissen uit zijn eigen leven.
 
Christophe Aussems van het Nieuwstedelijk blijkt zelf een link te hebben met het thema, getuigt hij. Zo werd meteen na zijn geboorte (een keizersnede) zijn moeder zwaar ziek. Na een spoedoperatie kwam ze er bovenop. "Het bleef een nare herinnering met een gelukkige afloop, tot mijn moeder een hele tijd later toevallig een verpleegster op de markt ontmoette. ‘Als jij toen gestorven was, had ik het hele ziekenhuis voor de rechtbank gesleept’, vertelde die vrouw haar. Wat bleek? Mijn moeder was zo ziek geworden door een medisch incident en de spoedoperatie was een laatste redmiddel om die fout recht te trekken. Niemand had haar dat ooit verteld."

Aussems' beeld van de arts die eerst het leven van zijn moeder had gered, veranderde totaal: hij was wellicht verantwoordelijk voor het feit dat ze op het randje van de dood had gestaan. "Die extra informatie gaf een wrange draai aan het geheel. Dat verhaal is me altijd blijven fascineren."

Extra antennes

Zelf werd de regisseur in 2014 geveld door een burn-out. "Sindsdien heb ik extra antennes ontwikkeld voor het onderwerp burn-out. Het viel me op dat steeds meer artsen een burn-out krijgen. Die stijging wordt wel eens gelinkt aan de cijfers van medische fouten. Toch blijft de vraag of burn-outs bij chirurgen meer medische incidenten veroorzaken, of net omgekeerd."

"Mijn eigen burn-out en het verhaal van mijn moeder klikten in elkaar vast en ik wist dat ik dieper in dat thema moest graven.”

Chirurg getuigt

In Zorgwijzer getuigt ook een chirurg over fouten en de grote drempel om die te erkennen.

"Medische fouten zijn een groot taboe en er zit een zware spanning op het onderwerp. Het creëert het beeld dat dokters niet mogen falen, wat onzin is. Chirurgen zijn ook mensen en elke mens kan falen. Dat zorgt voor een groot isolement. Als arts krijg je een zware klap, maar er is amper een vangnet."

De voorstelling Hybris loopt in oktober-november 2019 in Leuven, Beveren, Aarschot, Gent, Knokke-Heist, Bilzen, Roeselare, Keerbergen, Mol, Lanaken, Dilbeek, Berlare, Hasselt, Genk. Alle info en speeldata vindt u hier

De voorstelling zal ook opnieuw te zien zijn in oktober-november 2020.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.