Laagvliegende gynaecoloog: rechtbank wimpelt urgentie af

Een gynaecoloog die flink te hard reed in de bebouwde kom, riep urgentiegronden in. Maar de rechtbank van Hasselt wees die af.
Het kwam de 45-jarige gynaecoloog op een boete te staan van 480 euro en twee weken rijverbod. Eerder viel dezelfde uitspraak bij de politierechtbank. Die werd in beroep dus bekrachtigd. De gynaecoloog probeerde de rechtbank tevergeefs te overtuigen dat hij omwille van een noodtoestand te snel had gereden.

Naar eigen zeggen moest hij dringend naar het ziekenhuis na een oproep van een zwangere vrouw, die via een keizersnede moest bevallen. Hij had toen wachtdienst. Volgens de arts verslechterde de toestand van de baby, waardoor hij rap ter plaatse moest zijn.

Er was volgens hem alleen een assistent aanwezig, zodat zijn bijstand dringend nodig was. De arts was op 11 oktober 2017 in Hasselt geflitst met een snelheid van 86 kilometer per uur door de bebouwde kom.

Gebrek aan bewijs

Een arts kan een noodtoestand als rechtvaardigingsgrond inroepen bij een verkeersovertreding met het oog op een snelle hulpverlening aan een patiënt die in levensgevaar verkeert. In dit geval bracht de gynaecoloog echter alleen een document mee dat moest bewijzen dat hij wachtdienst had. Zo werd hij geacht om op korte tijd aanwezig te zijn in het ziekenhuis voor een bevalling of ingreep. Hij kon de levensbedreigende toestand niet aantonen.

Zijn strafverleden speelde ook in zijn nadeel, want eerder al was hij veroordeeld voor een snelheidsovertreding in de bebouwde kom. De arts draait ook op voor de bijna 300 euro gerechtskosten van het proces in eerste aanleg en daar komt nog een bedrag van 76 euro bij, de kosten voor het beroepsgeding.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.