Model geneesmiddelenvoorschrift wijzigt, Riziv stopt leveren voorschriftenboekjes

Vanaf 1 januari 2020 wordt elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen voor ambulante patiënten verplicht. Nieuw is dat de vermeldingen op het papieren voorschrift wijzigen en dat het Riziv stopt met het drukken en leveren van voorschriftenboekjes.

Artsen vanaf de leeftijd van 64 jaar worden vrijgesteld van de elektronische voorschriftplicht. En ook tijdens een (huis)bezoek of in geval van overmacht mag het papieren voorschrift nog gebruikt worden. 

Het verplicht gebruik van het elektronisch voorschrift voor ambulante patiënten gaat van start op 1 januari 2020, zowel voor huisartsen als voor artsen-specialisten. Volgens Bvas-voorzitter Philippe Devos geldt dankzij Bvas de verplichting niet voor voorschrijvers die op dat moment 64 jaar of ouder zijn. Ook op huisbezoek, tijdens een bezoek aan een instelling of in geval van overmacht (een noodgeval) mogen artsen op papier blijven voorschrijven.

Verandering nog te preciseren

Nieuw is dat op 1 januari 2020 het model van het papieren geneesmiddelenvoorschrift enigszins verandert ten gevolge van wijzigingen in de geldigheidsduur van de voorschriften. Hoe die verandering er precies zal uitzien, moet nog door het Verzekeringscomité worden beslist.

Belangrijk is dat deze nieuwe maatregel impliceert dat het Riziv stopt met het drukken en bezorgen van voorschriftenboekjes. Vanaf 1 januari 2020 zal het dus niet langer mogelijk zijn om geneesmiddelenvoorschriften in papieren formaat te bestellen bij het Riziv. Tot dan kunnen artsen een maximum van 25 boekjes (van 100 bladen) bestellen, luidt het.

 


 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.