Prof. dr. Willem Ombelet (ZOL) met pensioen

In ZOLarium, het tijdschrift van het Ziekenhuis Oost-Limburg, schetst medisch diensthoofd IVF, dr. Nathalie Dhont, een kort portret van Prof. dr. Willem Ombelet naar aanleiding van diens oppensioenstelling.

"De levensmissie van dr. Ombelet is om IVF toegankelijker maken, niet alleen voor kinderloze vrouwen in derdewereldlanden die daar vaak volledig uitgesloten worden uit de maatschappij, maar ook voor alle kinderloze koppels wereldwijd die de dure IVF-techniek financieel niet aankunnen", heette het eerder al bij een voorstelling van hem naar aanleiding van een aflevering van 'Topdokters'.

Dr. Dhont vervolledigt dat portret: "Prof. dr. Willem Ombelet werkte 35 jaar lang in ZOL. Zijn verwezenlijkingen in die 35 jaar als gynaecoloog, fertiliteitsarts, onderzoeker en ondernemer zouden vele bladzijden kunnen vullen."

Aan de wieg van terugbetaling IVF

"Na zijn terugkeer uit Pretoria, waar hij zijn carrière als fertiliteitsarts startte, richtte Willem in 1989 het ZOL- fertiliteitscentrum op, het eerste en momenteel enige B-centrum in Limburg. Dit centrum kwam niet alleen tot bloei onder zijn leiding maar werd ook wereldbekend. Dat door zijn actieve aanwezigheid in tal van nationale en internationale professionele organisaties, door zijn niet aflatende wetenschappelijke output en door het organiseren van druk bijgewoonde, internationale congressen in Genk. Willem stond ook aan de wieg van de huidige regeling in België wat de terugbetaling van IVF betreft."

"In 1999 werd hij diensthoofd Gynaecologie en tijdens zijn aanstelling zette hij zich onverdroten in voor het moderniseren en uitbreiden van deze dienst."  

"Zijn wetenschappelijke bijdrage aan het vakgebied van de reproductieve geneeskunde en de mannelijke infertiliteit in het bijzonder, kan nauwelijks overschat worden. Na zijn PhD werd hij (co)-auteur van meer dan 100 artikels en (co)-editor van verschillende boeken. Hij richtte zelfs een eigen tijdschrift op. De titel  ‘Facts, Views and Vison in OBGYN’ vat Willems unieke insteek in zijn vakgebied samen."

The Walking Egg

"Zijn hart is echter altijd in Afrika gebleven.  Hij richtte in 2010 samen met zijn goede vriend Koen Vanmechelen de non-profit organisatie ‘The Walking Egg’ op met als doel de toegang tot fertiliteitsbehandelingen in minder bevoorrechte delen van de wereld beter te maken.  Tot op de dag van vandaag zet hij zich in voor dit bewonderenswaardig doel", besluit dr. Dhont.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jan GERRIS

    04 augustus 2023

    Het is met zeer veel sympathie dat ik Prof. Ombelet wil feliciteren zowel met zijn pensioen als met zijn hele carrière. Er is in de geneeskunde veel naijver en jaloezie maar in het geval van Prof. Ombelet kan men niet anders dan oprecht respect en bewondering opbrengen voor wat deze collega - vanuit een niet-universitaire setting - heeft weten te realiseren. Het geheim: talent, visie en hard werk! En: achter iedere sterke man staat een sterke vrouw. Proficiat dus ook aan Hilde!
    Chapeau en geniet met familie en vrienden ten volle van wat er ongetwijfeld komt nà de geneeskunde!
    Hartelijke collegiale en vriendschappelijke groeten en hopelijk tot ziens,
    Jan Gerris