Ruim 7/10 risicopatiënten en 19.000 zwangere vrouwen gevaccineerd

Zowat 72 procent van de ruim 1,5 miljoen risicopatiënten heeft een eerste coronavaccin gekregen. Tegen begin juni zou dat 80 procent moeten zijn. Dat meldt de Taskforce Vaccinatie. De overgrote meerderheid van de risicopatiënten heeft een uitnodiging gekregen om gevaccineerd te worden. Een 6.000-tal risicopatiënten, van wie ongeveer 4.500 in Vlaanderen, moet nog uitgenodigd worden, maar dat zou eerstdaags gebeuren, klinkt het.

Op twee weken tijd hebben de huisartsen ook al bijna 19.000 zwangere vrouwen aan de prioritaire lijst toegevoegd. Een groot deel van hen is ondertussen gevaccineerd. "Zij krijgen immers onmiddellijke voorrang, zelfs vóór de risicopatiënten", klinkt het bij de taskforce. "Ben je zwanger? Vraag dan aan je huisarts om je toe te voegen op de lijst."

Wie denkt een verhoogd risico te lopen op ernstige COVID-19 en nog geen uitnodiging ontving, kan hier  nagaan of hij of zij voorkomt op de lijst van personen die voorrang moeten krijgen. Als dat niet het geval is, kan best een afspraak met de huisarts gemaakt worden. Die kan mensen nog toevoegen aan de lijst, als hij of zij van oordeel is dat het inderdaad om een risicopatiënt gaat.

Wie wel op de lijst staat maar nog geen uitnodiging ontving, neemt best contact op met het vaccinatiecentrum (https://www.laatjevaccineren. be/vaccinatiecentra-in- vlaanderen-waar-krijg-ik-mijn- vaccin). "Een administratieve of ICT-fout is immers nooit volledig uit te sluiten", aldus de taskforce.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.