ZOL test unieke zwangerschapsapp uit

'Belli', een app die ontwikkeld wordt door de Belgisch-Amerikaanse firma Bloom en die contracties opspoort bij zwangere vrouwen, wordt in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) uitgetest. Naar eigen zeggen een Europese primeur.

De Mobile Health Unit van het ZOL test de smartphone-appuit. De app spoort contracties op bij zwangere vrouwen. Hoe werkt de app concreet? Belli is een sensor die aanstaande moeders op hun buik kunnen dragen. In het derde trimester van de zwangerschap kan hij (voor)weeën meten. Als de echte contracties van start gaan, meet Belli ook de duur van de weeën en de tijd die tussen iedere wee in zit. De sensor stuurt die signalen naar de bijbehorende Belli app.

De sensor is plat en onopvallend. Hij kan gewoon als een pleister op de buik worden bevestigd. Volgens de firma zelf kan Belli binnenkort niet alleen (voor)weeën meten, maar ook stress, slaap, wanneer de baby trapt en hoe actief de baby is. Maar het ZOL zal nu precies uitzoeken of alles volgens het boekje verloopt. De weeën-activiteit verschijnt op de smartphone en wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis waar een vroedvrouw of arts ze kan beoordelen. Vooral vroeggeboorte kan op deze manier tijdig opgespoord worden. Het ZOL is naar eigen zeggen het enige Europese ziekenhuis dat de app momenteel uittest.

Bloom Technologies is opgezet door Vlaamse ondernemers; het bedrijf is een spin-off van het Leuvense kenniscentrum Imec. Bloom Technologies is gevestigd in San Francisco. Belli is overigens al verkrijgbaar, maar alleen in de VS. Kostprijs: 29 dollar per maand. De app werkt momenteel alleen op Android.

De firma vergelijkt de wearable met een borstband van bijvoorbeeld Polar, die je hartslag kan monitoren. De samentrekkingen van de baarmoeder kunnen worden net zo gemeten. Het systeem is accuraat volgens Bloom Technologies: in drie klinische onderzoeken werd Belli vergeleken met een ziekenhuis-tocograaf en bleek dat de wearable samentrekkingen (contracties) van de baarmoeder net zo accuraat kan meten. Voorzichtigheidshalve  zegt Bloom dat het systeem enkel dient voor 'informatieve doeleinden', niet voor diagnostische.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.