Borstvoeding is referentie van nieuwe groeicurves

Het Agentschap Opgroeien heeft de nieuwe groeicurves voorgesteld. Na een grondige studie werden de curves geactualiseerd om goed te blijven aansluiten bij de huidige populatie kinderen en ouders. Borstvoeding is bij de nieuwe curves de referentie. Er wordt ook rekening gehouden met een sterke toename van het aantal moeders met buitenlandse roots in vergelijking met de vorige versie uit 2004.

De nieuwe groeicurves zijn niet alleen representatiever voor jonge kinderen in Vlaanderen vandaag, ze hanteren borstvoeding ook als gouden standaard. Bij de vorige versie was flesvoeding voor een grote meerderheid nog de norm. In vergelijking met twintig jaar geleden wordt ook vaker borstvoeding gegeven. De curves beschrijven de gemiddelde lengte, het gemiddelde gewicht en de gemiddelde hoofd omtrek van jongens en meisjes in functie van de leeftijd tijdens de eerste twee levensjaren. 

Met borstvoeding als uitgangspunt, zijn er kleine verschillen tussen de oude en nieuwe curves. Het gewicht en de lengte van kinderen die borstvoeding krijgen, nemen namelijk sneller toe tijdens de eerste zes maanden. Na een jaar volgen de nieuwe en oude cijfers een gelijkaardige lijn. Wat hoofdomtrek betreft zijn er geen verschillen. 

De curves geven aan hoe een kind optimaal zou moeten groeien. De grafieken moeten ook helpen bij het vroeg opsporen en aanpakken van mogelijke afwijkingen of aandoeningen. Dat moet het risico op overgewicht en stofwisselingsziekten op korte en lange termijn verminderen. De eerste twee levensjaren zijn bovendien de periode met de snelste lichaamsgroei (25 centimeter per jaar) en gewichtstoename (verdrievoudiging). 

Het Agentschap Opgroeien wil met het nieuwe instrument borstvoeding en de gezondheidsvoordelen ervan promoten. Borstvoeding zou onder meer bescherming bieden tegen obesitas, infectieziekten en bepaalde vormen van kanker. In 2022 kreeg 82 procent van de baby's in Vlaanderen borstvoeding na de geboorte. Borstvoeding volhouden blijft echter een uitdaging, zeker in combinatie met werken. Toch raakt de praktijk steeds meer ingeburgerd. 

Bruno Vanobbergen van het Agentschap onderstreept het belang van de groeicurves om gezond opgroeien in de gaten te houden. "We gebruiken de vele cijfers en data die we verzamelen om het beleid en ouders zo goed mogelijk te ondersteunen", aldus Vanobbergen. Met de lancering van de nieuwe curves wil het Agentschap ook het belang benadrukken van de eerste duizend dagen bij de preventie van overgewicht. 

De nieuwe curves zijn gebaseerd op ruim 460.000 metingen bij ongeveer 50.000 jongens en meisjes (geboren tussen 2006 en 2019) tijdens de eerste levensjaren. Die kinderen kregen zes maanden uitsluitend borstvoeding. Dat is een veel grotere groep dan twintig jaar geleden. De groeicurves uit 2004 hadden een steekproef van 3.581 gezonde kinderen (tussen 0 en 3 jaar) met een moeder van Belgische afkomst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.