Brussels burgemeester biedt in Kiev expertise aan voor hulp verkrachte vrouwen

Brussels burgemeester Philippe Close is sinds afgelopen zondag in Oekraïne. Hij heeft 3 ton hulpgoederen en twee ziekenwagens bij zich. Donderdag reist Close terug naar België.

De Oekraïense ambassade in België bracht Close drie weken geleden in contact met Vitali Klytsjko, de burgemeester van Kiev. Die laatste gaf te kennen zijn Brusselse ambtgenoot te willen ontmoeten. Close is afgelopen weekend vertrokken met 3 ton medisch materiaal en medicijnen. De delegatie heeft ook twee ziekenwagens bij met apparatuur om te reanimeren.

Zondag ging Close naar Lviv, waar hij een ontmoeting had met de gouverneur van de regio. Maandag trok de burgemeester naar Boetsja en Borodjanka, twee steden die hard werden getroffen door het Russische geweld.

Dinsdag bezocht Close twee ziekenhuizen en had hij een gesprek van vier uur met Klytsjko. Daar bleek onder andere dat er weinig psychologische begeleiding is voor vrouwen die het slachtoffer werden van verkrachting. "Het Universitair Ziekenhuis Sint-Pieter beschikt wat dit betreft over expertise, die kan worden ingezet", zegt Close . Ook wat betreft psychologische zorg aan kinderen en traumatologie zijn samenwerkingen mogelijk, geeft de burgemeester aan.

Close zal tot slot nog een ontmoeting hebben met de minister van Cultuur, onder meer om te praten over de verzending van Oekraïense boeken. Daar is grote vraag naar bij de vluchtelingen in ons land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.