Brusselse ziekenhuizen kunnen vrijwillige zwangerschapsonderbreking niet meer weigeren

Brusselse ziekenhuizen zullen vanaf januari van volgend jaar aanvragen voor vrijwillige zwangerschapsafbreking niet meer kunnen weigeren. Dat heeft de Brusselse regering onlangs besloten op voorstel van de ministers van Gezondheid Elke Van den Brandt (Groen) en Alain Maron (Ecolo), melden die maandag in een persbericht.

Op dit moment is vrijwillige zwangerschapsafbreking in sommige ziekenhuizen in Brussel niet mogelijk wegens individuele gewetensbezwaren van artsen, luidt het bij minister Maron. Dat leidt er soms toe dat aanvraagsters worden afgewezen zonder een concrete oplossing, waardoor ze dus op zelf zoek moeten naar een ziekenhuis dat hen wel kan bijstaan. "Dat kan tot gevolg hebben dat de vrijwillige zwangerschapsafbreking niet wordt uitgevoerd - en dus een essentieel recht op gezondheid niet kan worden uitgeoefend - binnen de tijdslimiet die door de federale wet wordt voorgeschreven."

De nieuwe regels zorgen er nu voor dat een ziekenhuis dat een aanvraag voor vrijwillige zwangerschapsafbreking niet kan behandelen, een overeenkomst moet hebben met minstens één ander ziekenhuis van zijn netwerk voor de effectieve opvolging van de aanvraag van de patiënte. Die norm treedt in werking van januari 2024.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.