Borstkanker beter gediagnosticeerd met artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie (AI) kan helpen bij de vroegtijdige opsporing van borstkanker. Volgens een Amerikaans-Britse studie identificeert AI tumoren met een precisie die gelijkaardig is aan die van ervaren radiologen of beter.

De studie uitgevoerd met artificiële intelligentie van Google 'DeepMind' werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift 'Nature'. De tool spoorde 5,7% meer vals-positieve resultaten op in de groep onderzochte patiënten in de Verenigde Staten en 1,2 in de groep in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast spoorde de tool 9,4% meer vals-negatieve resultaten op in de Amerikaanse groep en 2,7 % in de Britse groep. 

Wereldwijd wordt een op de acht vrouwen getroffen door borstkanker. De ziekte wordt beschouwd als de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen van 40 tot 50 jaar. Men schat dat in 2018 wereldwijd 627.000 vrouwen overleden door borstkanker en dat ongeveer een miljoen nieuwe gevallen werd gediagnosticeerd. In België werd in 2017 de diagnose van borstkanker gesteld bij 10.732 Belgen, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Stichting Kankerregister, een resultaat dat stabiel is in vergelijking met 2016 toen er 10.735 diagnoses gesteld werden. 

International evaluation of an AI system for breast cancer screening

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.