Centrum voor Reproductieve Geneeskunde nodigt voor 40-jarig bestaan 300 ivf-kinderen uit

Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel en de VUB (Brussels IVF) vierde zondag zijn veertigste verjaardag met een Kinderterugkomdag. Meer dan 300 ivf-kinderen tussen 7 en 9 jaar die in het centrum verwekt werden, waren samen met hun ouders, zusjes en broertjes uitgenodigd, goed voor alles samen meer dan 1.200 bezoekers. Ze konden er kennismaken met de wereld van medisch begeleide voortplanting.

Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde, waar medisch begeleide geboortes plaatsvinden, werd opgericht in 1983. Nu, veertig jaar later, konden de kinderen die er in 2014 en 2015 het levenslicht zagen "spelenderwijs kennismaken met het fertiliteitscentrum (...) en de verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen", klinkt het. "Vanaf die leeftijd stellen kinderen namelijk actief de vraag waar kindjes vandaan komen." Op de planning stond ook een blik achter de schermen in het labo.

"De oprichting van het centrum in 1983 lokte heel wat controverse uit. Desondanks zijn de onderzoekers en artsen van het UZ Brussel vanuit een humanistische overtuiging op zoek blijven gaan naar oplossingen voor wensouders die aanklopten", aldus Brussels IVF.

Dat neemt niet weg dat de psychologische impact van een vruchtbaarheidstraject nog vaak wordt onderschat. "Vaak komen wensouders al met een rugzakje aan mentale bagage wanneer ze starten aan een vruchtbaarheidsbehandeling. Niet zelden is daar al een zeker rouwproces aan verbonden, omdat het bijvoorbeeld niet lukt om op een natuurlijke manier zwanger te worden, of omdat een beroep moet gedaan worden op donoren. Psychologische ondersteuning is cruciaal", meent Eveline Buyse, psychologe bij het Brussels IVF. 

Maar liefst één op zes mensen wordt geconfronteerd met vruchtbaarheidsproblemen. De Kinderterugkomdag is een initiatief dat al voor de vijfde keer werd georganiseerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.