De Sutter niet gewonnen voor sluiten van kraamafdelingen

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) plaatst kanttekeningen bij de plannen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om bepaalde materniteiten te sluiten. "Meer samenwerkingen tussen ziekenhuizen? Zeker. Zomaar kraamafdelingen sluiten? Niet per se", zegt ze.

Minister Vandenbroucke (Vooruit) wil in zijn plan rond de hervorming van de ziekenhuisfinanciering gaan naar meer gespecialiseerde zorg en daarbij het aantal materniteiten afbouwen. Het plan wordt nog voor de zomer binnen de regering besproken. 

De Sutter steunt de hervormingen van Vandenbroucke, maar kan ze zich niet helemaal vinden in zijn plan om kraamafdelingen te sluiten. "Ik ga duidelijk zijn: meer samenwerkingen tussen ziekenhuizen? Zeker. Zomaar kraamafdelingen sluiten? Niet per se. Dat is de boodschap die ik op tafel leg", zegt ze. 

Minister Vandenbroucke baseert zich voor zijn plannen op een rapport uit 2019 van het Federaal Kenniscentrum (KCE). Dat berekende dat een materniteit jaarlijks minstens 557 bevallingen moet doen om uit de kosten te komen. Het KCE kwam toen uit op 17 kraamafdelingen die de deuren zouden moeten sluiten. 

De Sutter, die zelf ook gynaecologe is, vindt dat "de focus van minister Vandenbroucke om die norm van het KCE door te voeren, niet juist ligt". "Een ziekenhuishervorming moet in eerste instantie de patiënt ten goede komen en niet de jaarrekeningen. Vrouwen die op het punt staan te bevallen, zijn geen nummers. Kraamafdelingen kunnen dan in sommige ziekenhuizen geen big business zijn: een menselijke benadering in een kleiner streekziekenhuis is bij zwangere vrouwen van cruciaal belang."

De Groen vicepremier wijst er ook op dat voor complexe zorg de concentratie in een beperkt aantal ziekenhuizen nuttig kan zijn. "Maar een bevalling is geen complexe zorg."

"De hervorming van Vandenbroucke bevat veel en ambitieuze pistes. Pistes die efficiëntiewinsten opleveren, bijvoorbeeld door overconsumptie aan te pakken. (...) Laat ons daarop focussen en niet op de eenzijdige sluiting van materniteiten, wat controversieel is, lokaal gevoelig ligt, en de bredere, broodnodige ziekenhuishervorming dreigt te ondermijnen", aldus nog Petra De Sutter.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.