Born in Brussels stippelt zorgpaden uit voor kwetsbare zwangere vrouwen

Born in Brussel, een project voor kwetsbare zwangere vrouwen dat in december 2018 werd gelanceerd, heeft dinsdag enkele zorgpaden voorgesteld die de identificatie van kwetsbare gezinnen moet vergemakkelijken. In het najaar zal de uitrol van deze zorgpaden over Brussels georganiseerd worden.

Elk jaar worden meer dan 23.000 kinderen geboren in het Brussels Gewest en daarvan komt nog meer dan een derde in een kwetsbaar gezin terecht. Een kwalijk cijfer dat Born in Brussel wil verhelpen. De identificatie van kwetsbare zwangere vrouwen moet sneller gebeuren, want anders riskeren zij toegang tijdens hun zwangerschappen mis te lopen. En dat heeft niet enkel gevolgen voor de gezondheid van de vrouw, maar ook voor die van hun ongeboren kinderen.

In de afgelopen zes maanden werd er in het kader van Born in Brussel een screeningstool naar psychosociale kwetsbaarheid en een zorgpad op maat ontwikkeld onder leiding van VUB-professor Katrien Beeckman en in samenwerking met zorgactoren en professionals in Brussel. Aan de ontwikkeling van de zorgpaden werkten gynaecologen, vroedvrouwen, huisartsen, psychiaters, psychologen, maar ook apothekers, sociaal verpleegkundigen van Kind en Gezin, maatschappelijk werkers en gespecialiseerde centra in bijvoorbeeld verslavingsproblematiek mee.

Het resultaat zijn specifieke zorgpaden die focussen op kwetsbaarheid op vlak van communicatie, huisvesting, sociale steun en mentale gezondheid. Er zal bovendien ook een centraal noodnummer gecreëerd worden voor deze doelgroep. Dat moet allemaal leiden tot een uniformer zorgaanbod, meer transparantie en empowerment van de zorgverleners.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.