Dr. Mukwege, op bezoek in Charleroi, roept Congolezen op om te mobiliseren

De Congolese arts Denis Mukwege, die in 2018 de Nobelprijs voor de vrede ontving, roept de Congolese bevolking op te mobiliseren in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Mukwege is vrijdag op bezoek in Charleroi.

Mukwege was te gast op een internationale conferentie voor de vrede in Charleroi. Hij sprak er voor een publiek van Belgische en Congolese experts en Belgen met Congolese roots. "De Congolese natie is in gevaar", zei hij. "We moeten mobiliseren in aanloop naar de verkiezingen. Om te ontsnappen aan de tragedie die het Congolese volk al dertig jaar treft", aldus de gynaecoloog en mensenrechtenactivist.

"Sinds dertig jaar wordt Congo verscheurd door oorlog, cycli van conflict, die hebben geleid tot een grote humanitaire crisis, waarin het aantal doden, misbruikte vrouwen en vluchtelingen in de miljoenen loopt."

Volgens Mukwege moet de verandering van onderuit komen. "Ik behandel vandaag de kinderen van de vrouwen die ik in 1999 heb behandeld", zei hij. "Het is niet langer zaak om de gevolgen te blijven behandelen, maar om de diepere oorzaken te zoeken van het conflict dat tot vandaag duurt."

Mukwege pleitte voor een overgangsjustitie in het land, om de plegers van oorlogsmisdaden te berechten. Die krijgen nu vaak amnestie.

De arts krijgt in aanloop naar de verkiezingen opnieuw vaak de vraag van landgenoten om zich kandidaat te stellen, maar liet vrijdag niet in zijn kaarten kijken. Hij riep wel op om geloofwaardige, transparante, inclusieve en vredelievende verkiezingen te houden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.