Eerste Limburgs Zorgcentrum voor Seksueel Geweld geopend in Genk

In Genk heeft maandag het eerste Limburgs Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG)  zijn deuren geopend. In het ZOL van Genk kunnen slachtoffers van seksueel misbruik terecht voor gratis medische verzorging, psychologische ondersteuning en verdere nazorg. Het is reeds het achtste zorgcentrum in ons land waar slachtoffers van seksueel misbruik en agressie terecht kunnen en hulp krijgen op één plek.

In het ZSG kunnen de slachtoffers dag en nacht terecht bij een team van dertien mensen. "We gaan proberen de mensen een warm onthaal te geven en hen opnieuw de controle te geven over hun lichaam en leven", aldus coördinator Liesbet Paulissen. "Nadien als men wil en op eigen ritme gaan we naar het medische onderzoek en gaan we kijken wat er medisch nodig is. Da n gaan we ook het forensische onderzoek starten waar heel gericht stalen worden afgenomen die later kunnen dienen voor het onderzoek."

Het politioneel onderzoek wordt in het zorgcentrum uitgevoerd door gespecialiseerd politiepersoneel die een doorgedreven opleiding hebben genoten. Voor het gehele gerechtelijk arrondissement Limburg werden in totaal 52 zedeninspecteurs opgeleid in de Limburgse politieschool PLOT. Zij werken in een beurtrolsysteem waarin zij 24 uren op 24 ter beschikking staan voor het ZSG. Verwacht wordt dat er in het centrum jaarlijks zo'n 1.000 slachtoffers uit Limburg zich zullen aanmelden.

Het ZSG in Genk is reeds het achtste centrum in ons land. Ook in Antwerpen, Leuven, Gent, Roeselare, Brussel, Charleroi en Luik zijn er ZVG's te vinden. In Aarlen en Namen gaan later dit jaar nog zulke zorgcentra open.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.