"Eventuele sterilisatie niet bij bevalling bespreken"

Een vrouw uit Passendale stapte naar het gerecht met een klacht tegen AZ Groeninge Kortrijk en tegen een gynaecoloog. Ze zegt dat ze bij de geboorte van haar derde kind gesteriliseerd is en dat zonder haar toestemming. Communicatieverantwoordelijke AZ Groeninge Stefaan Lammertyn liet weten dat de ombudsdienst van het ziekenhuis die klacht in alle onpartijdigheid zal behandelen. Ook de VVOG reageerde bij monde van haar woordvoerder.

Eind vorige week raakte de zaak bekend in de algemene pers. De casus: de vrouw had in november een afspraak met het ziekenhuis voor een geplande keizersnede. Op de dag zelf bleek het voor de gynaecoloog die haar opvolgde, onmogelijk om op de geplande dag de keizersnede te verrichten en dus voerde een collega de ingreep uit. De vrouw was aan haar derde keizersnede toe. 

Op de operatietafel zou de vrouw de vraag gekregen hebben of ze na deze keizersnede nog kinderen wenste. De vrouw antwoordde naar eigen zeggen dat het haar derde keizersnede zou zijn en voorlopig ook haar laatste. Maar een beslissing nam ze niet want ze wilde overleggen met haar partner. Er was dus geen (bewezen) informed consent.

Na de keizersnede bleken haar eileiders evenwel weggehaald. Een onomkeerbare ingreep: de vrouw is nu onvruchtbaar. Volgens de advocaat van de vrouw bleek het verhaal te kloppen "na studie van de medische stukken". De behandelende gynaecoloog zou voordien nooit gesproken hebben over een eventuele sterilisatie.

Het ziekenhuis onthoudt zich voorlopig van elke reactie, het dossier wordt volgens woordvoerder Stefaan Lammertyn onpartijdig behandeld door de ombudsdienst.

Dokter Isabelle Dehaene (VVOG, Vlaamse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie) duidt de situatie als volgt zonder een juridisch oordeel te vellen: "Bij een vierde keizersnede kan het litteken makkelijk scheuren. Er is ook het risico dat de placenta zich vasthecht aan dat litteken. Dat kan voor allerlei complicaties zorgen. In het slechtste geval moet de baarmoeder verwijderd worden. De ingreep op zich is bij een vierde keizersnede ook moeilijker. Er is veel littekenweefsel en er zijn letsels mogelijk aan de blaas en de darm. Ook het herstel voor de patiënt na een vierde keizersnede is veel pijnlijker dan na de eerste ingrepen."

Tijd laten

Dr. Dehaene laat wel weten dat een eventuele sterilisatie van vrouwen die al meerdere keren met een keizersnede zijn bevallen, niet bij de bevalling besproken moet worden. 

Een Ordeadvies dat overigens al uit 1988 dateert, zegt letterlijk dat een aantal omstandigheden voor het uitvoeren van een sterilisatie minder geschikt lijken. "Bedoelt men een sterilisatie uit te voeren ter gelegenheid van een keizersnede of ter gelegenheid van een andere ingreep, dan wordt dit liefst niet de avond voor of de dag zelf van de ingreep besproken. Voor het nemen van de beslissing tot sterilisatie moet men de mensen tijd laten. De beslissing mag niet onder enige druk, ook niet onder tijdsdruk, genomen worden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Harry COPPENS

    10 januari 2023

    'handelen ter goeder trouw' of.....
    Eind jaren 80 werd een 44jarige Aziatische dame die in een ander ziekenhuis was gevolgd binnengebracht in het OK met overvloedig vaginaal bloedverlies en foetale nood.De Anesthaesist intubeerde de dame en er gebeurde een sectio.Tijdens de ingreep kwam de vroedvrouw met de papa tot in de gang van het OK: het ging om een zevende kind en de papa vroeg in gebrekkig Nederlands om zijn echtgenote te 'steriliseren' ,wat ik 'uiteraard' weigerde....(Prof. Renaer was mijn leermeester)
    Enkele jaren later werd de dame opnieuw zwanger en door mij gevolgd in ons ziekenhuis.Op 36 weken werd de dame in arbeid opgenomen in de verloskamer met 6cm ontsluiting en persdrang.Ik was vrij snel in het verloskwartier(ik woon op wandelafstand) en bij aankomst was de dame overleden,ten gevolge van een vruchtwaterembool zoals later zou blijken.De baby kwam ter wereld met een forceps bevalling , Apgar 1/1/3
    Dr H C