Federaal Borstvoedingscomité wijst op discriminatieverbod van vrouwen die borstvoeding geven

Het Federaal Borstvoedingscomité (FBVC) dat ressorteert onder de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieun, herinnert eraan dat moeders die borstvoeding geven niet mogen worden gediscrimineerd. Helaas komt het nog te vaak voor dat moeders bij het FBVC melden dat ze negatieve opmerkingen hebben gekregen tijdens het geven van borstvoeding aan hun baby.

Moeders mogen geen hinder ondervinden bij het geven van borstvoeding aan hun baby in een openbare ruimte. Ze hebben het recht om borstvoeding te geven, net zoals het kind het recht heeft om gevoed te worden.

In 2011 had het FBVC - met daarin ook vertegenwoordigers van de medische sector - al een charter aangenomen over de ondersteuning en bescherming van borstvoeding, waarin wordt herinnerd aan het volgende:

  • moeders hebben het recht om hun baby borstvoeding te geven wanneer de baby het nodig heeft, omdat hij het recht heeft om gevoed te worden.
    moeders moeten worden gerespecteerd in
  • hun keuze om al dan niet borstvoeding te geven en moeten worden beschermd door de samenleving en haar burgers.
  • werkende moeders die borstvoeding willen blijven geven, moeten kunnen gebruikmaken van een geschikte plaats om hun melk af te kolven of hun baby te voeden bij hun werkgever.

Uitsluitend borstvoeding tot 6 maanden (en daarna naast een gevarieerde voeding) wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie en het FBVC gezien de vele voordelen van borstvoeding op fysiek en psychisch gebied, zowel voor de moeder als voor het kind.

> Steeds meer borelingen krijgen borstvoeding bij geboorte

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.