Fout invriezen eicellen mogelijk einde kinderdroom tientallen Engelse vrouwen

Het Guy's Hospital in Londen bood zijn excuses aan ruim 100 vrouwen aan nadat hun eicellen en embryo's waarschijnlijk beschadigd zijn geraakt tijdens het invriesproces in het ziekenhuis. Dat meldt de BBC. Het ziekenhuis nam contact op met de 136 vrouwen nadat ontdekt werd dat in september en oktober 2022 mogelijk per ongeluk enkele flessen met een defecte invriesoplossing zijn gebruikt. Er bestaat een kans dat de cellen toch nog in goede staat zijn, maar die kans is klein.

Een groot deel van de betrokken vrouwen zijn kankerpatiënten die voorafgaand aan een kankerbehandeling eicellen lieten invriezen in het Guy's Hospital, in de hoop om na de behandeling via IVF of een andere behandeling toch kinderen te kunnen krijgen omdat dit op een natuurlijke manier niet meer zou kunnen.

De Human Fertilization and Embryology Authority (HFEA), het bevoegde orgaan in de materie, onderzoekt de zaak. Het heeft naar eigen zeggen in februari 2023 een veiligheidswaarschuwing gestuurd over de foute oplossing naar alle geregistreerde klinieken. Maar dat was dus maanden nadat in het Guy's Hospital de verkeerde oplossing was gebruikt.

Intussen meldde de HFEA een tweede vruchtbaarheidscentrum waar mogelijk gebruik gemaakt werd van de defecte oplossing. Jessop Fertility, dat gevestigd is in Sheffield, wordt genoemd als tweede kliniek die betrokken is bij het incident.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.