Gratis menstruatiemateriaal in Genkse openbare gebouwen

De stad Genk gaat als eerste stad in Limburg gratis menstruatiemateriaal ter beschikking stellen voor vrouwen in drukbezochte openbare gebouwen. De actie komt er na een succesvolle gelijkaardig campagne in scholen waarbij het afgelopen half jaar meer dan 19.000 maandverbanden en tampons werden verspreid.

In september startte de stad Genk met het project 'Feminina - je reddende engel' om op die manier het taboe rond menstruatie te doorbreken. "In totaal voorzagen we 14 scholen van in totaal 65 kastjes met gratis menstruatiematerialen", vertelt schepen van Sociaal Welzijn Sara Roncada (CD&V). "Alles samen goed voor bijna 10.000 maandverbanden en 9.000 tampons." Ondertussen hebben vijf scholen al om een extra voorraad gevraagd. "Dat wijst erop dat de actie aansl aat. Ook op onze postercampagne ontvingen we positieve reacties. Heel wat jongeren geven aan dat het aanzet tot gesprek en dat ze beter geïnformeerd zijn."

De actie wordt nu dus ook uitgebreid naar drukbezochte openbare gebouwen zoals het stadhuis, de bibliotheek, het Jeugdcentrum Rondpunt 26, het Energiegebouw op C-mine en de SportinGenk-site. In de komende dagen worden er ook hier kastjes met maandverband of de tampons geplaatst. 

Daarmee richt de stad Genk zich niet alleen meer op meisjes maar ook op volwassenen. Zo wordt op de vooravond van de internationale vrouwendag (8 maart) in het stadhuis om 19 uur de eerste editie van 'Period Talks' georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen dinsdagavond daar terecht voor acht infosessies over onder andere menstruatiemythes, ongemakken tijdens de menstruatie en menstruatie bij andere culturen. Ook wordt er tijdens de 'Period Talks' ongebruikte maandverbanden en tampons ingezameld. 

"Elke vrouw ondervindt al eens problemen bij ongesteldheid of tijdens de menopauze. Dat maakt deel uit van het leven en verbindt vrouwen van over heel de wereld", besluit schepen Anniek Nagels (CD&V). "We hoeven ons daar niet over te schamen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.