Groen pleit voor persoonsgebonden budget voor personen met jongdementie

Als het van oppositiepartij Groen afhangt, zouden ook mensen met jongdementie een persoonsgebonden budget moeten krijgen. Met dat budget zouden ze dan zorg en ondersteuning op maat kunnen inkopen. Dat zegt Vlaams Parlementslid Ann De Martelaer. Volgens haar laat de Vlaamse regering mensen met jongdementie "aan hun lot over".

Vlaanderen telt ongeveer 6.500 mensen jonger dan 65 jaar met een diagnose van jongdementie. Die patiënten moeten vaak zelf hun job opgeven en ook hun eventuele partner gaat vaak (noodgedwongen) minder werken om zorgtaken op zich te nemen, zegt Vlaams parlementslid Ann De Martelaer. Volgens haar biedt de Vlaamse overheid momenteel "amper hulpmechanismen om de financiële gevolgen van de diagnose op te vangen". Mensen met jongdementie worde n uitgesloten van zorgbudgetten waar ouderen met een zorgnood of mensen met een handicap bijvoorbeeld wel aanspraak op kunnen maken.

Volgens De Martelaer laat de Vlaamse regering de zorg voor mensen met jongdementie volledig over aan mantelzorgers, terwijl de financiële gevolgen groot kunnen zijn. "De geldzorgen verlichten door een persoonsgebonden budget toe te kennen, is het minimum wat de Vlaamse regering zou kunnen en moeten doen", meent de Groen-politica.

De enige steun voor mensen met jongdementie die er vandaag volgens De Martelaer is, is een korting van 27,60 euro op de dagprijs voor 200 bedden in woonzorgcentra die voorbehouden zijn voor mensen met jongdementie. "Zijn die plaatsen vol, dan heb je pech", aldus De Martelaer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.